Hozzávalók (24 darabhoz)
1 csésze darált dió
450 g répa
3 nagy tojás
1/2 csésze író (egy teáskanál citromlét tegyünk a tejbe, majd hagyjuk állni 10 percig)
1 tk vanília kivonat
2 césze cukor
1 csésze növényi olaj
1 tk narancshéj
3 csésze liszt
1 tk szódabikarbóba
2 tk sütőpor
1 tk só
2 tk őrölt kardamom
1 tk fahéj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Pirítsuk a diót 5 percig. Ezután tegyük félre hűlni.
Mossuk meg a répákat, hámozzuk meg, majd reszeljük le.
Tegyük a répát, az írót, olajat, cukrot, tojásokat, vaníliát és a narancshéjat egy tálba, és keverjük el alaposan.
Egy másik tálban keverjük el a lisztet a szódabikarbónával, a sütőporral, sóval, kardamommal és a fahéjjal.
Keverjük a lisztes keveréket a répás masszához, majd a pirított diót is adjuk hozzá. Ne keverjük túl, de egyenletes legyen a massza.
Kanalazzuk a tésztát a kapszlikba, 1/2-ig vagy 3/4-ig, süssük 19-21 percig 180 C-on. 15 perc sütés után fordítsuk meg a sütőformát.
Azután hagyjuk hűlni 5 percig, majd vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Krémsajt-krém
1 csésze puha, sótlan vaj
450 g Philadelphia krémsajt
1 1/2 csésze porcukor
Keverjük el a krémsajtot a vajjal a robotgép közepes fokozatán. Szitáljuk bele a cukrot, keverjük el.
Kenjük vagy habnyomózsákból nyomjuk a torták tetejére.
Hatalmas mennyiség, 24 minitorta és még egy 20 cm-es torta is kijött belőle. Legközelebb szerintem maximum a fele, de inkább harmada mennyiségből készül.
2009. augusztus 30., vasárnap
Fokhagymás petrezselymes laposkenyér
Hozzávalók
1/2 kg finomliszt
7 g (a tasak)
porélesztő vagy
15 g friss
1 ek só
3-4 dl meleg víz, plusz szükség szerinti mennyiség
5 ek olívaolaj, plusz valamennyi a kenéshez és a fokhagymához
3 nagy vagy 4 kisebb fej fokhagyma
extraszűz olívaolaj a permethez
néhány szál széles levelű petrezselyem só a szóráshoz
2 sütőlap vagy tepsi
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 C-ra.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót. Öntsük a 3 dl meleg vizet egy mérőedénybe és keverjük hozzá az olívaolajat. A folyadékot keverjük össze a száraz alkotóelemekkel, hogy puha, de masszív téstát kapjunk. Szükség esetén adjunk hozzá még folydékot. Addig gyúrjuk, míg sima, egynemű és nyújtható lesz. Formázzunk belőle gömböt. Mossuk ki és szárítsuk meg a tálat, olajozzuk ki és forgassuk meg benne a tésztát. Fedjük le a tálat fóliával, és hagyjuk állni kb. egy órát, amíg a kétszeresére dagad.
Miközben a tészta kel, vágjuk le a fokhagymafejek végét úgy, hogy a gerezdek együtt maradjanak. Tegyük egy darab alufóliára, öntsünk rá egy kis olívaolajat, majd csomagoljuk be őket lazán, ne szorosan, de jól zárjon. 45 percre tegyük a sütőbe a csomagot. Utána bontsuk ki, hagyjuk kihűlni. Állítsuk a sütőt 200 C-ra.
Egy maréknyi petrezselyem levelet aprítsunk fel, majd tegyük egy keverőtálba. A puha fokhagymagerezdeket nyomjuk ki a héjukból, tegyük ezt is a tálba. Extraszűz olívaolajjal keverjük el, hogy egy jól önthető, híg masszát kapjunk.
Amikor a tészta megkelt, verjük ki belőle a levegőt, és tegyük félre 10 percre. Ezután vágjuk ketté, mindkettőt tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, formáljunk belőle ívelt négyszöget, vagy akár veknit. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni még 25 percig.
Fúrjunk lyukakat az ujjunkkal a kenyerek tetejére, majd a híg, fokhagymás, petrezselymes masszát kenjük a kenyerekre.
Süssük őket 20 percig, míg a fokhagymadarabkák sötétebb barnáras sülnek, a kenyér pereme pedig felpuffad. Vegyük ki, permetezzük meg extra szűz olívaolajjal, majd sózzuk meg.
A permetezés és sózás elmaradt, de így is isteni finom volt.
1/2 kg finomliszt
7 g (a tasak)
porélesztő vagy
15 g friss
1 ek só
3-4 dl meleg víz, plusz szükség szerinti mennyiség
5 ek olívaolaj, plusz valamennyi a kenéshez és a fokhagymához
3 nagy vagy 4 kisebb fej fokhagyma
extraszűz olívaolaj a permethez
néhány szál széles levelű petrezselyem só a szóráshoz
2 sütőlap vagy tepsi
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 C-ra.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót. Öntsük a 3 dl meleg vizet egy mérőedénybe és keverjük hozzá az olívaolajat. A folyadékot keverjük össze a száraz alkotóelemekkel, hogy puha, de masszív téstát kapjunk. Szükség esetén adjunk hozzá még folydékot. Addig gyúrjuk, míg sima, egynemű és nyújtható lesz. Formázzunk belőle gömböt. Mossuk ki és szárítsuk meg a tálat, olajozzuk ki és forgassuk meg benne a tésztát. Fedjük le a tálat fóliával, és hagyjuk állni kb. egy órát, amíg a kétszeresére dagad.
Miközben a tészta kel, vágjuk le a fokhagymafejek végét úgy, hogy a gerezdek együtt maradjanak. Tegyük egy darab alufóliára, öntsünk rá egy kis olívaolajat, majd csomagoljuk be őket lazán, ne szorosan, de jól zárjon. 45 percre tegyük a sütőbe a csomagot. Utána bontsuk ki, hagyjuk kihűlni. Állítsuk a sütőt 200 C-ra.
Egy maréknyi petrezselyem levelet aprítsunk fel, majd tegyük egy keverőtálba. A puha fokhagymagerezdeket nyomjuk ki a héjukból, tegyük ezt is a tálba. Extraszűz olívaolajjal keverjük el, hogy egy jól önthető, híg masszát kapjunk.
Amikor a tészta megkelt, verjük ki belőle a levegőt, és tegyük félre 10 percre. Ezután vágjuk ketté, mindkettőt tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, formáljunk belőle ívelt négyszöget, vagy akár veknit. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni még 25 percig.
Fúrjunk lyukakat az ujjunkkal a kenyerek tetejére, majd a híg, fokhagymás, petrezselymes masszát kenjük a kenyerekre.
Süssük őket 20 percig, míg a fokhagymadarabkák sötétebb barnáras sülnek, a kenyér pereme pedig felpuffad. Vegyük ki, permetezzük meg extra szűz olívaolajjal, majd sózzuk meg.
Bagel
Hozzávalók (15 darabhoz)
1 kg finomliszt, plusz amennyi a gyúráshoz kell
1 ek só
7 g (a tasak) porélesztő vagy 15 g friss
2 ek cukor
1 ek olaj, plusz valamennyi a kenéshez
5 dl meleg víz, plusz szükség szerinti mennyiség
2 ek cukor az áztatáshoz
3 sütőlap vagy tepsi
Elkészítés
Egy nagyobb tálban keverjük össze lisztet, a sót és az élesztőt. A cukrot és az olajat ötsük bele a vízbe. A száraz alapanyagokat dolgozzuk össze, öntsük hozzá a folyadékot, fakanállal keverjük ki a tésztát.
Kézzel vagy géppel gyúrjuk meg alaposan a tésztát, szükség szerint adjunk hozzá lisztet. A bagel esetében száraz tésztára van szükség - ne legyen nedves.
A tészta kemény lesz, nehezen megdolgozható, de gyúrjuk addig, amíg simává és rugalmassá nem válik. Ez a folyamat még keverőgéppel is eltarthat jó 10 percig.
A tésztából formázzunk gömböt, helyezzük bele egy kiolajozott tálba, egyszer fordítsuk meg, majd fóliával takarjuk le a tálat. Egy órán keresztül hagyjuk kelni a tésztát.
Verjük ki belőle a levegőt, alaposan gyúrjuk át, és vágjuk három darabra. Mind a három darabból gyúrjunk hurkát, mindegyiket vágjuk öt részre. Az egyes részeket a tenyerünk között formáljuk gömbbé, azután ismét gyúrjunk belőlük hurkákat. A hurkákból formáljunk gyűrűt. A gyűrűk végét ragasszuk össze. Körülbelül ekkor tegyünk fel főni egy nagy fazék vizet. Amikor a víz felforr, tegyük bele a cukrot.
Közben a bageleket helyezzük el a sütőlapon, takarjuk le egy vászonkendővel, és hagyjuk pihenni őket kb. 20 percig. Ennyi idő alatt megdagadnak. Melegítsük a sütőnket 240 C-ra.
Ha a víz forr, a bagelek jól megdagadtak, következhet az áztatás művelete. Néhány bagelt dobjunk bele a vízbe, úgy egy percre. Egyszer fordítsuk meg őket.
Áztatás után a bageleket helyezzük a sütőlapra, jó távol egymástól. A sütés 10-15 percig tartson, ennyi idő alatt fényessé és aranybarnává válnak.
Ha inkább fánk formát szeretnénk, az egyes részeket gömbbé formáljuk, majd az ujjunkkal a közepén kilyukasztjuk.
1 kg finomliszt, plusz amennyi a gyúráshoz kell
1 ek só
7 g (a tasak) porélesztő vagy 15 g friss
2 ek cukor
1 ek olaj, plusz valamennyi a kenéshez
5 dl meleg víz, plusz szükség szerinti mennyiség
2 ek cukor az áztatáshoz
3 sütőlap vagy tepsi
Elkészítés
Egy nagyobb tálban keverjük össze lisztet, a sót és az élesztőt. A cukrot és az olajat ötsük bele a vízbe. A száraz alapanyagokat dolgozzuk össze, öntsük hozzá a folyadékot, fakanállal keverjük ki a tésztát.
Kézzel vagy géppel gyúrjuk meg alaposan a tésztát, szükség szerint adjunk hozzá lisztet. A bagel esetében száraz tésztára van szükség - ne legyen nedves.
A tészta kemény lesz, nehezen megdolgozható, de gyúrjuk addig, amíg simává és rugalmassá nem válik. Ez a folyamat még keverőgéppel is eltarthat jó 10 percig.
A tésztából formázzunk gömböt, helyezzük bele egy kiolajozott tálba, egyszer fordítsuk meg, majd fóliával takarjuk le a tálat. Egy órán keresztül hagyjuk kelni a tésztát.
Verjük ki belőle a levegőt, alaposan gyúrjuk át, és vágjuk három darabra. Mind a három darabból gyúrjunk hurkát, mindegyiket vágjuk öt részre. Az egyes részeket a tenyerünk között formáljuk gömbbé, azután ismét gyúrjunk belőlük hurkákat. A hurkákból formáljunk gyűrűt. A gyűrűk végét ragasszuk össze. Körülbelül ekkor tegyünk fel főni egy nagy fazék vizet. Amikor a víz felforr, tegyük bele a cukrot.
Közben a bageleket helyezzük el a sütőlapon, takarjuk le egy vászonkendővel, és hagyjuk pihenni őket kb. 20 percig. Ennyi idő alatt megdagadnak. Melegítsük a sütőnket 240 C-ra.
Ha a víz forr, a bagelek jól megdagadtak, következhet az áztatás művelete. Néhány bagelt dobjunk bele a vízbe, úgy egy percre. Egyszer fordítsuk meg őket.
Áztatás után a bageleket helyezzük a sütőlapra, jó távol egymástól. A sütés 10-15 percig tartson, ennyi idő alatt fényessé és aranybarnává válnak.
Ha inkább fánk formát szeretnénk, az egyes részeket gömbbé formáljuk, majd az ujjunkkal a közepén kilyukasztjuk.
Új
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)