2009. augusztus 30., vasárnap

Bagel

Hozzávalók (15 darabhoz)
1 kg finomliszt, plusz amennyi a gyúráshoz kell
1 ek só
7 g (a tasak)
porélesztő vagy 15 g friss
2 ek cukor
1 ek olaj, plusz valamennyi a kenéshez

5 dl meleg víz, plusz szükség szerinti mennyiség
2 ek cukor az áztatáshoz
3 sütőlap vagy tepsi

Elkészítés
Egy nagyobb tálban keverjük össze lisztet, a sót és az élesztőt. A cukrot és az olajat ötsük bele a vízbe. A száraz alapanyagokat dolgozzuk össze, öntsük hozzá a folyadékot, fakanállal keverjük ki a tésztát.
Kézzel vagy géppel gyúrjuk meg alaposan a tésztát, szükség szerint adjunk hozzá lisztet. A bagel esetében száraz tésztára van szükség - ne legyen nedves.
A tészta kemény lesz, nehezen megdolgozható,
de gyúrjuk addig, amíg simává és rugalmassá nem válik. Ez a folyamat még keverőgéppel is eltarthat jó 10 percig.
A tésztából formázzunk gömböt, helyezzük bele egy kiolajozott tálba, egyszer fordítsuk meg, majd fóliával takarjuk le a tálat. Egy órán keresztül hagyjuk kelni a tésztát.
Verjük ki belőle a levegőt, alaposan gyúrjuk át, és vágjuk három darabra. Mind a három darabból gyúrjunk hurkát, mindegyiket vágjuk öt részre. Az egyes részeket a tenyerünk között formáljuk gömbbé, azután ismét gyúrjunk belőlük hurkákat. A hurkákból formáljunk gyűrűt. A gyűrűk végét ragasszuk össze. Körülbelül ekkor tegyünk fel főni egy nagy fazék vizet. Amikor a víz felforr, tegyük bele a cukrot.
Közben a bageleket helyezzük el a sütőlapon, takarjuk le egy vászonkendővel, és hagyjuk pihenni őket kb. 20 percig. Ennyi idő alatt megdagadnak. Melegítsük a sütőnket 240 C-ra.
Ha a víz forr, a bagelek jól megdagadtak, következhet az áztatás műv
elete. Néhány bagelt dobjunk bele a vízbe, úgy egy percre. Egyszer fordítsuk meg őket.
Áztatás után a bageleket helyezzük a sütőlapra, jó távol egymástól. A sütés 10-15 percig tartson, ennyi idő alatt fényessé és aranybarnává válnak.

Ha inkább fánk formát szeretnénk, az egyes részeket gömbbé formáljuk, majd az ujjunkkal a közepén kilyukasztjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése