2009. augusztus 30., vasárnap

Fokhagymás petrezselymes laposkenyér

Hozzávalók
1/2 kg finomliszt

7 g (a tasak)
porélesztő vagy
15 g friss

1 ek só

3-4 dl meleg víz, plusz szükség szerinti mennyiség

5 ek olívaolaj, plusz valamennyi a kenéshez és a fokhagymához

3 nagy vagy 4 kisebb fej fokhagyma

extraszűz olívaolaj a permethez

néhány szál széles levelű petrezselyem
só a szóráshoz
2 sütőlap vagy tepsi


Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 C-ra.


Egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót. Öntsük a 3 dl meleg vizet egy mérőedénybe és keverjük hozzá az olívaolajat. A folyadékot keverjük össze a száraz alkotóelemekkel, hogy puha, de masszív téstát kapjunk. Szükség esetén adjunk hozzá még folydékot. Addig
gyúrjuk, míg sima, egynemű és nyújtható lesz. Formázzunk belőle gömböt. Mossuk ki és szárítsuk meg a tálat, olajozzuk ki és forgassuk meg benne a tésztát. Fedjük le a tálat fóliával, és hagyjuk állni kb. egy órát, amíg a kétszeresére dagad.

Miközben a tészta kel, vágjuk le a fokhagymafejek végét úgy, hogy a gerezdek együtt maradjanak. Tegyük egy darab alufóliára, öntsünk rá egy kis olívaolajat, majd csomagoljuk be őket lazán, ne szorosan, de jól zárjon. 45 percre tegyük a sütőbe a csomagot. Utána bontsuk ki, hagyjuk kihűlni. Állítsuk a sütőt 200 C-ra.


Egy maréknyi
petrezselyem levelet aprítsunk fel, majd tegyük egy keverőtálba. A puha fokhagymagerezdeket nyomjuk ki a héjukból, tegyük ezt is a tálba. Extraszűz olívaolajjal keverjük el, hogy egy jól önthető, híg masszát kapjunk.

Amikor a tészta megkelt, verjük ki belőle a levegőt, és tegyük félre 10 percre. Ezután vágjuk ketté, mindkettőt tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, formáljunk belőle ívelt négyszöget, vagy akár veknit. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni még 25 percig.


Fúrjunk lyukakat az ujjunkkal a kenyerek tetejére, majd a híg, fokhagymás, petrezselymes masszát kenjük a kenyerekre.


Süssük őket 20 percig, míg a fokhagymadarabkák sötétebb barnáras sülnek, a kenyér pereme pedig felpuffad. Vegyük ki, permetezzük meg extra szűz olívaolajjal, majd sózzuk meg.


A permetezés és sózás elmaradt, de így is isteni finom volt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése