2009. szeptember 28., hétfő

Csokis-tejkaramella minitorta

"Deep, dark and delicious! "

Na, ebből beküldtem egy tálcával a boltba. Balázs lelkére kötöttem, hogy kóstolja meg végre, mert valahogy mindig elsumákolta a sütievést. Az előbb kérdeztem is hogy milyen volt. Nem rossz. Ez volt a válasz. Kivagyok. Az vígasztal, hogy azt is mondta, hogy mindenki más oda volt érte. De az is lehet, hogy ez csak kármentés volt Balázs részéről, és füllentett egy kicsit.
De apunak tényleg ízlett, láttam. Meg nekem is nagyon. A többi reakciót meg nem ismerem, nem előttem burkoltak.
Szóval most ez az aktuális kedvencem.


Hozzávalók (24 db)
2 csésze liszt
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
3/4 csésze szoba hőmérsékletű vaj
2 csésze cukor
3 tojás
1 tk vanília kivonat
1 1/2 csésze tej
10 g olvasztott étcsoki

Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 C-ra.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
Egy nagyobb edényben keverjük krémesre a vajat a cukorral.
Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliát, majd jól keverjük el. Ezután mehet a liszt a tejjel.
Öntsük az előkészített formákba, majd süssük 20-25 percig.
10 percre tegyük a formákat rácsra, aztán a sütiket egyenként hagyjuk teljesen kihűlni a rácson.

Mint már említettem, mokkakrémmel készült, nagyon jól passzolnak.


Na még valami. Nem vagyok vele tisztában, mitől tejkaramellás ez a süti. Az eredeti névben a Fudge szó szerepel, amit a netes szótár tejkaramellának fordít. A tévében pedig egyik nap csokis nugátnak mondták. Végülis az sincs benne, és az íze inkább hasonlít a tejkaramellára. Ki érti...

Mokkakrém

Na én nem vagyok kávéimádó, sőt a kávét is annyi tejjel iszom, hogy már nincs szinte semmi kávé íze, de ez a krém hihetetlenül finom.
A csok
is tejkaramella minitortára került, így együtt meg még jobb.


Hozzávalók
1 csésze vaj
1 kocka olvasztott étcsoki
1 tk instant kávé
1 tk vanília kivonat
4 csésze porcukor
2 ek tej

3 csésze lesz belőle

Elkészítés
Egy tálban keverjük krémesre a vajat. Adjuk hozzá az olvasztott csokit, az instant kávét és a vaníliát, keverjük el jól.
Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, közepes fokozaton keverjük el, majd adjuk hozzá a tejet.
Nedves konyharuhával letakarva tartsuk felhasználásig hűtőben.
Légmentesen záró edényben hűtőben két hétig eltartható.

2009. szeptember 27., vasárnap

Vajas minitorta

Talán a legegyszerűbb tészta minitortákhoz. Gyönyörű, sárga, vajas piskóta. Habzsákkal és fánk-töltő csővel megtölthetjük, de az is elég, ha csak a tetejére kerül krém.




Hozzávalók (18 db)
20 dkg szoba hőmérsékletű vaj
30 dkg cukor
3 tojás
1/2 tk vanília kivonat
1/4 tk mandula kivonat
25 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
1/4 tk só
125 ml tej

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.

Robotgéppel keverjük krémesre egy tálban a vajat és a cukrot. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a vanília és a mandula kivonatot.

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Ezt a keveréket öntsük a vajas, cukros tojásos masszához a tejjel együtt.

Muffin formában süssük 20-25 percig.
10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd tegyük rácsra, azon hűljön ki teljesen.


Csokis vajkrém

Hozzávalók (kb 3 csésze)
150 g étcsokoládé
1 ek tej
150 g vaj
1/2 tk vanília kivonat
5 dl porcukor
+1 ek tej

Elkészítés
Olvasszuk fel a csokit a tejjel mikróban 1-2 percig. Keverjük meg félidőben, vigyázzunk hogy ne hevítsük túl. Melegítés után kevergetve tovább olvad.

Kézi mixerrel keverjük krémesre a vajat, adjuk hozzá a vaníliát.

Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, közepes fokozaton jól keverjük el.
Néha az edény széléről szedjük le az odatapadt masszát. Mikor az összes cukor belekerült, kicsit száraznak tűnhet, ekkor adjuk hozzá a másik adag tejet. Közepes sebességgel keverjük, amíg világos és vattaszerű lesz. Ezután keverjük bele a csokit.
Nedves ruhával letakarva tároljuk felhasználásig.


A tetejére most vajas csokikrémet tettem, de kóstoltuk már eperkrémmel töltve is. Családi szüretre vittem, mind elfogyott. A fotózott utolsó darab azért menekült meg, mert nem fért rá a tálcára, így itthon maradt a hűtőben. Ahogy kész lett a fénykép, anyu meg is ette. Megdícsérte, ami azért nagy szó ám. :)

2009. szeptember 23., szerda

Amik túl gyorsan elfogytak...

Múlt hétvégén sütöttem kettőt is, de nincs kép, így a recept is várat magára. Az egyik egy eperkrémmel töltött minitorta volt csokikrémmel a tetején, a másik pedig az imádott langalló. Amint újra sütöm őket, felkerülnek ide is.

2009. szeptember 8., kedd

Egyszerű és isteni finom kakaós süti

Nigellánál találtam ezt a receptet. Útravalónak csináltam a nyaralásra, de tartok tőle, hogy nem marad indulásig egy darab sem.


Hozzávalók (kb. 35 db)
300 g liszt
1/2 cs. sütőpor
30 g kakaópor
250 g puha, sózatlan vaj
125 g finom szemű kristálycukor
2 db kivajazott sütőtepsi

Elkészítés
Szitáljuk össze a lisztet és a kakaóport. Keverjük krémesre a vajat és a cukrot, majd villával forgassuk hozzá a lisztes keveréket. Elég száraz, de ne keverjünk hozzá folyadékot, csak keverjük, gyúrjuk, míg össze nem áll.

Formázzunk belőle dió nagyságú gombócokat, tegyük a sütőlapokra, minél távolabb őket. Villa hátával nyomkodjuk meg egy kicsit, hogy mintát hagyjon.

Tegyük 170 C-os sütőbe, süssük 5 percig, majd 150 C-on 10-15 percig.
Szilárd legyen, de ne legyen kemény - a hűlés során tovább fog keményedni.
Ha kész, rögtön tegyük őket rácsra, ott hagyjuk őket kihűlni.

2009. szeptember 7., hétfő

Házi túró


Hozzávalók
3 l friss, házi tej
3 l tejből körülbelül 35-40 dkg túró és 2 dl tejföl várható, a tej minőségétől függően.

Elkészítés
A tejet tiszta, széles szájú üvegedénybe töltjük, tányérral letakarjuk. Az üveg azért jó, mert láthatjuk hogy áll az altatás.

2 -3 nap alatt megaltatjuk a tejet.

A tetejéről lekanalazzuk a tejfölt.

Az üveget egy nagyobb lábasba állítjuk, vizet öntünk mellé.

Kis lángon lassan melegítjük. A fehérjék már 40 fokon kezdenek kicsapódni, fontos hogy ne hagyjuk túlmelegedni. Addig melegítsük, amíg egész tömeg jól átmelegszik. Kézzel érezhető, hogy az üveg felső része is átmelegedett. Akkor óvatosan megkeverjük.

Egy tésztaszűrőre ritka szövésű szövetet terítünk, a szűrőt egy fazékra helyezzük, ráöntjük a jól átmelegedett aludttejet.

Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni.

A fazékban összegyűlő savót jól behűtve megisszuk.

Tejfölös csokitorta

Eljött végre az idő, hogy megosszam apósom csokitortájának receptjét.
Pénteken sütöttem, szombaton délelőtt kentem és díszítettem.
És minden elfogultság nélkül mondhatom, iffteni finom lett!


Hozzávalók

a tortához
200 g finomliszt
200 g finom szemű kristálycukor
3/4 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
200 g puha, sózatlan vaj
40 g kakaópor
1 1/2 dl tejföl
2 nagy tojás
1 1/2 tk vanília kivonat
2 db 20 cm átmérőjű kerek tortaforma, kivajazva, sütőpapírral kibélelve

a csokikrémhez
80 g tejcsokoládé
80 g étcsokoládé
75 g sózatlan vaj
1 1/4 dl tejföl
1 tk vanília kivonat
1 ek golden syrup (nagyon édes cukorszirup)
kb. 300 g aranyszínű porcukor, átszitálva
1/2 tk forró víz


Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.

Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd robotgéppel keverjük hozzá a vajat is. Egy széles szájú mérőkancsóban verjük fel a tojásokat a tejföllel, a kakaóporral és a vaníliával, majd lassan öntsük a tálban várakozó vajas-lisztes keverékhez. Erősen keverjük, egyenletes, sima tésztává.

Öntsük az előkészített formákba, süssük 30 percig, amíg a tészta pereme kissé el nem válik a forma falától. A formákat egy rácsra állítva hagyjuk 10 percig pihenni, majd borítsuk ki és hagyjuk tovább hűlni.

A csokikrémhez olvasszuk meg a csokoládét és a vajat. Hagyjuk kicsit visszahűlni, majd keverjük hozzá a tejfölt, a vaníliát és a szirupot. Adjuk hozzá az átszitált porcukrot meg egy kevés vizet és keverjük simára. Amikor elértük a kívánt állagot - elég sűrű legyen ahhoz, hogy bevonjuk a tortát, de elég lágy legyen, hogy kényelmesen kenni lehessen -, kezdhetjük a torta összeállítását.

A tortaformát béleljük ki fóliával, tegyük bele az egyik tortalapot. Habnyomózsákból nyomjuk rá a krém felét, majd tegyük rá a másik lapot. Pár órára tegyük hűtőbe, majd a fóliával együtt szedjük ki a formából. Miután lebontottuk róla a fóliát, kenjük meg a maradék krémmel.
Díszítés előtt még kerüljön vissza a hűtőbe.


A krémből kihagytam a szirupot, és sima porcukrot használtam. Nem akart eléggé besűrűsödni, úgyhogy kapott egy kis kukorica-keményítőt.