2009. szeptember 7., hétfő

Tejfölös csokitorta

Eljött végre az idő, hogy megosszam apósom csokitortájának receptjét.
Pénteken sütöttem, szombaton délelőtt kentem és díszítettem.
És minden elfogultság nélkül mondhatom, iffteni finom lett!


Hozzávalók

a tortához
200 g finomliszt
200 g finom szemű kristálycukor
3/4 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
200 g puha, sózatlan vaj
40 g kakaópor
1 1/2 dl tejföl
2 nagy tojás
1 1/2 tk vanília kivonat
2 db 20 cm átmérőjű kerek tortaforma, kivajazva, sütőpapírral kibélelve

a csokikrémhez
80 g tejcsokoládé
80 g étcsokoládé
75 g sózatlan vaj
1 1/4 dl tejföl
1 tk vanília kivonat
1 ek golden syrup (nagyon édes cukorszirup)
kb. 300 g aranyszínű porcukor, átszitálva
1/2 tk forró víz


Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.

Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd robotgéppel keverjük hozzá a vajat is. Egy széles szájú mérőkancsóban verjük fel a tojásokat a tejföllel, a kakaóporral és a vaníliával, majd lassan öntsük a tálban várakozó vajas-lisztes keverékhez. Erősen keverjük, egyenletes, sima tésztává.

Öntsük az előkészített formákba, süssük 30 percig, amíg a tészta pereme kissé el nem válik a forma falától. A formákat egy rácsra állítva hagyjuk 10 percig pihenni, majd borítsuk ki és hagyjuk tovább hűlni.

A csokikrémhez olvasszuk meg a csokoládét és a vajat. Hagyjuk kicsit visszahűlni, majd keverjük hozzá a tejfölt, a vaníliát és a szirupot. Adjuk hozzá az átszitált porcukrot meg egy kevés vizet és keverjük simára. Amikor elértük a kívánt állagot - elég sűrű legyen ahhoz, hogy bevonjuk a tortát, de elég lágy legyen, hogy kényelmesen kenni lehessen -, kezdhetjük a torta összeállítását.

A tortaformát béleljük ki fóliával, tegyük bele az egyik tortalapot. Habnyomózsákból nyomjuk rá a krém felét, majd tegyük rá a másik lapot. Pár órára tegyük hűtőbe, majd a fóliával együtt szedjük ki a formából. Miután lebontottuk róla a fóliát, kenjük meg a maradék krémmel.
Díszítés előtt még kerüljön vissza a hűtőbe.


A krémből kihagytam a szirupot, és sima porcukrot használtam. Nem akart eléggé besűrűsödni, úgyhogy kapott egy kis kukorica-keményítőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése