2009. október 22., csütörtök

Soha többé ricottás-csirkés canelloni

Ez volt ma az ebéd. Iszonyú volt. Most sajnálom igazán, hogy nincs a háznál kutya.
A tészta alig akart megpuhulni, de mire sikerült neki, az egész teljesen kiszáradt, hiába takartam le alufóliával az egészet. Áááá, siralmas, többet írni sem érdemes róla...

Kráfni

Balázs nagymamájától kaptam a receptet, ezért nyúzott már régóta.
Nyolc hatalmas kráfnit sikerült csinálni, eredetileg ennek a fele a jó méret.



Hozzávalók
0,5 kg liszt
1,5 dl olaj
1 tojás sárgája
2-3 ek cukor

kb. 3 dl tej
1 kocka v. 1 zacskó élesztő

Elkészítés
A hozzávalókat jól összekeverjük, majd dagasztjuk, míg a tészta sima nem lesz, de ne legyen túl kemény.
Meleg helyen megkeleszjük, újra átgyúrjuk és kb. 16 gombócot formálunk belőle.
Vajjal kikent tepsire tesszük őket, és így is hagyjuk kelni egy kicsit. Két tepsire osszuk el őket, elég távol egymástól, hogy ne érjenek össze, ha megdagadtak.
Ha újra keltek, a tetejüket megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk apróra vágott dióval.
180 C-os sütőben szép barnára sütjük őket.

Nigella Brownie-ja

Nigellától tanulom, hogyan lehetnék én is házi istennő.
Az első recept amit kipróbáltam tőle, a brownie volt. A Spektrumon láttam, és Nigellát is akkor láttam először. Még az is lehet, hogy ha nem ezt a csupacsoki finomságot készíti, nem is varázsol el annyira. Na de így történt, Nigella és a Brownie azóta sűrűn megfordulnak a konyhámban.
Hozzá kell tennem, hogy az eredeti recept fél kiló cukrot ír, na én ezt jól lecsökkentettem, már tanulva az eddigi hibákból, mikor vakon követtem egy-egy angol vagy amerikai receptet.

És bár nem a recepthez tartozik, de meg kell osztanom:
Nővérkém az előbb hívott, innen szemezget, és választ receptet ebéd utánra. Ez kb. olyan jól esik, mint mikor anyu megdícsér. :)

Tehát a brownie:

Hozzávalók

375 gramm szobahőmérsékletű vaj
375 gramm étcsoki
6 egész tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
30 dkg kristálycukor
22,5 dkg liszt
1 teáskanál só
30 dkg darabolt dió

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy kb. 33×22 cm-es, 5-6 cm magas tepsit kibélelünk sütőpapírral – az oldalán is!
A csokit és a vajat gőzfürdőben felolvasztjuk, összekeverjük. (Ha a vaj nem szobahőmérsékletű, tovább kell szöszölni az olvasztással, ezért vegyük ki hamar a vajat a hűtőből, időt spórolunk vele!) Egy nagy tálban a tojásokat felverjük a vaníliával és a cukorral. Egy másik tálba kimérjük a lisztet és a sót. A diót összedaraboljuk, én mozsárban püföltem rajta párat.
Egy kicsit hagyjuk hűlni a csokis-vajas keveréket, majd ezután lassan öntsük a cukros vajhoz, keverjük össze, utána mehet bele a dió és a sós liszt. Alaposan keverjük össze, majd öntsük a masszát a tepsibe.
25 percig süssük. Akkor jó, ha a teteje matt, de a közepe még sötét és kicsit ragacsos (úgy néz ki, mintha nyers lenne; nem az). A kiszáradt brownie nem jó, és fontos tudni, hogy még hűlés közben is sül, ezért kell időben kivenni. Ha kihűlt (tényleg várjuk meg, hogy teljesen kihűljön, akkor lesz belül is finom omlós a tésztája!), kockára vágva tálaljuk. Ne legyenek túl nagyok a kockák, mert nagyon laktató a süti! Több napig eláll, és össze is érnek még az ízek.

2009. október 21., szerda

A próbatortám

Norvég fahéjas tekercs

Hozzávalók
tészta
600 g finomliszt - nekem ennél egy kicsivel több kellett
100 g finom szemű kristálycukor
1/2 tk
21 g porélesztő vagy 45 g friss
100 g vaj
4 dl tej
2 tojás

töltelék
150 g lágy, sózatlan vaj
150 g finom szemű kristálycukor
1 1/2 tk fahéj
1 tojás felverve a bevonathoz
kb. 33x24-es tepsi sütőpapírral bélelve

Elkészítés
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt.
Olvasszuk meg a vajat, keverjük össze a tejjel és a tojással, majd az egészet öntsük bele a lisztes keverékbe.
Keverjük össze alaposan, majd kézzel vagy géppel addig gyúrjuk a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz.
Formázzunk belőle gömböt, tegyük kiolajozott tálba, fedjük le fóliával és hagyjuk kelni úgy 25 percig.

Fogjuk a tészta egyharmadát és nyújtsuk akkorara, hogy beleférjen a tepsibe.
Ebből lesz a tekercsek alja. A tészta maradék részét nyújtsuk ki egy enyhén belisztezett felületen, kb 50x25 cm téglalap alakra.

A töltelék alapanyagait egy kisebb tálban keverjük össze, majd kenjük meg a tésztát a vajas-fahéjas keverékkel.
A tölteléket próbáljuk egyenletesen szétosztani. Csavarjuk fel a tésztát, majd a tésztarudat vágjuk fel 2 cm-es szeletekre.
Kb. 20 ilyen szeletet kapunk.
A szeleteket a spirális részükkel felfelé fordítva helyezzük rá a tepsiben lévő alaptésztára.
Nem baj, ha nem illeszkednek pontosan, majd összesülnek. A tekercseket kenjük meg tojással, tegyük félre 15 percre, hogy egy kicsit megdagadjon.
Addig melegítsük elő a sütőt 230 C-ra (gázsütőnél 8-as fokozat).

Tegyük a sütőbe 20-25 percre. Ennyi idő alatt a tekercsek megdagadnak, és aranybarnára színeződnek - nem baj, ha itt-ott jobban megsülnek :)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt nekiesünk. ;)

2009. október 4., vasárnap

Normann almatorta

Kaptunk nemrég egy rakás almát, gondoltam akkor már valami almás desszert kéne a vasárnapi ebéd után. Nagyon könnyű, nagyon finom.
Bevallom, az almalikőrt kihagytam belőle, mert nincs itthon. Van helyette egy picurka üveg almapálinka, ajándékba kaptam úgy két éve. Meg is bontottam hogy elhasználom a sütihez, de mikor beleszagoltam, úgy döntöttem inkább meghagyom - amúgy nem vagyok nagy pálinkás. Isteni alma illata volt, a pálinka szagot jól el is nyomta. Na mindegy is, most nem a pálesz a lényeg.

Tehát az almatorta:


Hozzávalók (12 szelethez)
töltelék:

3 db nagyobb alma
5 dkg cukor
1/2 dl almalikőr

tészta:
4 tojás
18 dk cukor
20 dk túró
1/2 dl almalikőr
25 dk liszt
1 tasak sütőpor
1 csipet só

Elkészítés
A meghámozott almákat csumázzuk ki, negyedeljük fel. A cikkek domború részét 1 cm mélyen vagdaljuk be.
Lábosban karamellizáljuk a cukrot, tegyük bele az almát, majd locsoljunk rá 2 ek vizet és a likőrt. Pároljuk 5 percig.

A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük ki a cukorral. Adjuk hozzá a habbá vert fehérjét és a túrót. Sózzuk meg, öntsük hozzá a likőrt és szitáljuk bele a sütőporos lisztet.

A massza felét simítsuk kivajazott, lisztezett tortaformába. Osszuk el rajta az alma felét, fedjük be a maradék tésztával, és tegyük rá a többi almát.

160 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig.


Langalló

Eljött az idő az újabb langallóra. Két hétig bírtuk nélküle :)
Ebédre átjönnek anyuék a mamával. Anyósomékhoz pedig Kláráék jönnek, és talán még a bátaszéki mama is. Tegnap este pedig kigondoltam, hogy vonjuk össze a két ebédet, mert elég furán venné ki magát hogy a két csapat külön-külön eszik. Főleg hogy Apósom is rendelt egy tepsi kenyérlángost.
Szóval leszünk tízen, plusz a gyerekek.
1. menü: csülkös bableves, langalló, normann almatorta (ez az enyéééém)
2. menü: gombaleves nem tudom mivel

Bableves kész, a kenyérlángos tésztája dagad, az almatorta pedig már tegnap este elkészült. Ügyes vagyok! :)

Tehát a langalló:


Hozzávalók
a tésztához
1 kg liszt
1/2 l víz
1 ek só
2 ek cukor
1-1,5 dl olivaolaj
nagy csipet élesztő

a tetejére
2 nagy doboz tejföl
fokhagyma

sajt

Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy nagy keverőtálba tesszük, elkeverjük, de nem kell 10-15 percnél tovább dagasztani.
Meleg helyen megkelesztjük a tésztát, majd átgyúrjuk. A második dagasztás után bedobjuk a hűtőbe 1 órára, hogy könnyen nyújtható legyen.
3 részre osztjuk, kinyújtjuk, 3 tepsibe rakjuk. A széle legyen kicsit vastagabb.
Megkenjük a tetejét a tejföllel, amit előzőleg elkevertünk a zúzott-reszelt fokhagymával és a sóval, majd megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A szélét megkenjük olajjal.