2009. október 22., csütörtök

Nigella Brownie-ja

Nigellától tanulom, hogyan lehetnék én is házi istennő.
Az első recept amit kipróbáltam tőle, a brownie volt. A Spektrumon láttam, és Nigellát is akkor láttam először. Még az is lehet, hogy ha nem ezt a csupacsoki finomságot készíti, nem is varázsol el annyira. Na de így történt, Nigella és a Brownie azóta sűrűn megfordulnak a konyhámban.
Hozzá kell tennem, hogy az eredeti recept fél kiló cukrot ír, na én ezt jól lecsökkentettem, már tanulva az eddigi hibákból, mikor vakon követtem egy-egy angol vagy amerikai receptet.

És bár nem a recepthez tartozik, de meg kell osztanom:
Nővérkém az előbb hívott, innen szemezget, és választ receptet ebéd utánra. Ez kb. olyan jól esik, mint mikor anyu megdícsér. :)

Tehát a brownie:

Hozzávalók

375 gramm szobahőmérsékletű vaj
375 gramm étcsoki
6 egész tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
30 dkg kristálycukor
22,5 dkg liszt
1 teáskanál só
30 dkg darabolt dió

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy kb. 33×22 cm-es, 5-6 cm magas tepsit kibélelünk sütőpapírral – az oldalán is!
A csokit és a vajat gőzfürdőben felolvasztjuk, összekeverjük. (Ha a vaj nem szobahőmérsékletű, tovább kell szöszölni az olvasztással, ezért vegyük ki hamar a vajat a hűtőből, időt spórolunk vele!) Egy nagy tálban a tojásokat felverjük a vaníliával és a cukorral. Egy másik tálba kimérjük a lisztet és a sót. A diót összedaraboljuk, én mozsárban püföltem rajta párat.
Egy kicsit hagyjuk hűlni a csokis-vajas keveréket, majd ezután lassan öntsük a cukros vajhoz, keverjük össze, utána mehet bele a dió és a sós liszt. Alaposan keverjük össze, majd öntsük a masszát a tepsibe.
25 percig süssük. Akkor jó, ha a teteje matt, de a közepe még sötét és kicsit ragacsos (úgy néz ki, mintha nyers lenne; nem az). A kiszáradt brownie nem jó, és fontos tudni, hogy még hűlés közben is sül, ezért kell időben kivenni. Ha kihűlt (tényleg várjuk meg, hogy teljesen kihűljön, akkor lesz belül is finom omlós a tésztája!), kockára vágva tálaljuk. Ne legyenek túl nagyok a kockák, mert nagyon laktató a süti! Több napig eláll, és össze is érnek még az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése