2009. október 21., szerda

Norvég fahéjas tekercs

Hozzávalók
tészta
600 g finomliszt - nekem ennél egy kicsivel több kellett
100 g finom szemű kristálycukor
1/2 tk
21 g porélesztő vagy 45 g friss
100 g vaj
4 dl tej
2 tojás

töltelék
150 g lágy, sózatlan vaj
150 g finom szemű kristálycukor
1 1/2 tk fahéj
1 tojás felverve a bevonathoz
kb. 33x24-es tepsi sütőpapírral bélelve

Elkészítés
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt.
Olvasszuk meg a vajat, keverjük össze a tejjel és a tojással, majd az egészet öntsük bele a lisztes keverékbe.
Keverjük össze alaposan, majd kézzel vagy géppel addig gyúrjuk a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz.
Formázzunk belőle gömböt, tegyük kiolajozott tálba, fedjük le fóliával és hagyjuk kelni úgy 25 percig.

Fogjuk a tészta egyharmadát és nyújtsuk akkorara, hogy beleférjen a tepsibe.
Ebből lesz a tekercsek alja. A tészta maradék részét nyújtsuk ki egy enyhén belisztezett felületen, kb 50x25 cm téglalap alakra.

A töltelék alapanyagait egy kisebb tálban keverjük össze, majd kenjük meg a tésztát a vajas-fahéjas keverékkel.
A tölteléket próbáljuk egyenletesen szétosztani. Csavarjuk fel a tésztát, majd a tésztarudat vágjuk fel 2 cm-es szeletekre.
Kb. 20 ilyen szeletet kapunk.
A szeleteket a spirális részükkel felfelé fordítva helyezzük rá a tepsiben lévő alaptésztára.
Nem baj, ha nem illeszkednek pontosan, majd összesülnek. A tekercseket kenjük meg tojással, tegyük félre 15 percre, hogy egy kicsit megdagadjon.
Addig melegítsük elő a sütőt 230 C-ra (gázsütőnél 8-as fokozat).

Tegyük a sütőbe 20-25 percre. Ennyi idő alatt a tekercsek megdagadnak, és aranybarnára színeződnek - nem baj, ha itt-ott jobban megsülnek :)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt nekiesünk. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése