2009. december 26., szombat

Karácsonyi sütögetés

Receptet nem is teszek fel, mert két süti készült itthon. Az egyik a brownie volt, a másik meg a mézes krémes, ami meg talán minden szakácskönyvben benne van.
És most megint le fog lassulni a blog, mert nem nagyon kívánom az édességet egyenlőre.
Hát igen, minden terhesség más, Robinál édességes voltam. :)

Ja, azt még akartam írni, hogy a nem kívánás ebben a pillanatban olyan méreteket öltött, hogy nem bírom elpakolni az asztalról a sok sütit, rájuk sem bírok nézni... :)

2009. december 21., hétfő

Kókuszos mandulás

Már túlzottan is sikerült leállnom a sütikkel, mert valamit vagy nagyon csinálunk, vagy sehogy.
Na jó, közben próbálkozom a pralinékkal, trüffelekkel, és ha valami mutatható eredmény lesz, azt meg is mutatom.
Na, ma sikerült egyet újítanom. A vajas minitortát alakítottam, tettem hozzá. Méghozzá kókuszreszeléket és mandulát. Magát a receptet harmadoltam, hogy csak 6 süti legyen (a fele elfogyott pár perc alatt). A kókuszt és a mandulát nem méregettem, csak borítottam. A mandula pedig, ha választékos akarok lenni, blansírozott volt, és mozsárban kicsit összetörtem.
Nagyon fincsi, gyönyörű fehér sütike. :)

2009. december 9., szerda

Mézeskalács

Nna, kezd komollyá válni ez a karácsony. Közelőzik.
Ezt a mézeskalácsot meg nem kell elzárni, bár ha sokáig kint tartjuk mondjuk az asztalon egy tálban, amellett hogy elfogyhat, ki is száradhat.
Ami viszont kiszárad, jó lesz dísznek.

Hozzávalók
50 g margarin
60 g cukor
125 g méz
250 g liszt
1 cs sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna
fahéj, gyömbér, szegfüszeg, szerecsendió, szegfübors - őrölve
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 tojás

a mázhoz
120 g porcukor
1 tojás fehérje


Elkészítés
Felolvasztjuk a vajat, a mézet és a cukrot, majd hideg vízfürdőben kihűtjük.
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket és a reszelt héjakat egy másik tálban összekeverjük.
A kihűlt masszába elkeverjük a tojást, majd a lisztes masszát.
5-12 órára hűtőbe tesszük.
A sütőt 200 C-ra melegítjük, sütőlapra sütőpapírt teszünk.
A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk, és karácsonyi formákkal kiszúrjuk.

2009. december 3., csütörtök

Zabagép

Kezdek kétségbe esni magamtól.
Pár napja igazi falánk lettem. Most már ott tartok, hogy a habcsók után szalonna csíkokat majszoltam paprikával. Mi jön még?!
És eddig is azért kb. kétnaponta sütöttem valamit, most már annyira a kaján jár az eszem, hogy az ebéden kívül még úgy két sütifélét is prezentálok estére. Nagyon nem lesz ez így jó, főleg hogy 3 hete edzésen sem voltam... Hamarosan mint PufiZsufi jelentkezem.

Habcsók

Persze, ez tök egyszerű, meg szót sem érdemel, meg amúgyis full cukor az egész. De nekem ez akkor is hozzátartozik a karácsonyhoz, most meg ugye arra készülünk.
Nigella könyvében szerepel, mint mini pavlova.

Hozzávalók
8 tojás fehérje
csipetnyi só
1/2 kg porcukor
4 tk kukoricaliszt
1 csapott tk vanília kivonat
2 tk fehér borecet

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.
Verjük fel a tojásfehérjét a sóval annyira, hogy megtartsa a formáját, de még ne legyen kemény.
Óvatosan adjuk hozzá a cukrot, egyszerre csak egy kanálnyit, és közben verjük tovább a habot.
Szórjuk a tetejére a kukoricalisztet, a vaníliát és az ecetet, majd keverjük el.
Sütőpapíros tepsibe kanalazzuk, vagy nyomjuk ki nyomózsákból.
Vegyük le a sütőt 150 C-ra, tegyük be a tepsiket és süssük 30 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, hagyjuk benne a habcsókokat még 30 percig, majd vegyük ki, hogy kihűljön. Legjobb rácsra áthúzni a papírral.
Ha mini pavlovát akarunk, a habot sütés előtt úgy igazítsuk, hogy egy mélyedés legyen a közepén. Sütés után kb. 7 dl felvert tejszínt adagolunk a mélyedésekbe, lesimítjuk és szedret, málnát, vagy valamilyen bogyós gyümölcsöt teszünk rá.

Zöldfűszeres bagett

Néha nincs itthon kenyér. Elfogy, én meg nem veszem észre, mert ritkán eszem kenyeret. Na azért ha együtt leülünk reggelizni vagy vacsizni, akkor persze igen, de olyan ritkán van.
Na, az egyik ilyen alkalommal, mikor nem volt kenyér, gondoltam nem egyszerűen kenyeret kéne csinálni, sütöttem inkább bagettet.
Kép nincs, és már bagett sincs...


Zöldfűszeres bagett

Hozzávalók (8 db)
600 g liszt
1 tasak szárított élesztő
kb. 0,5 l langyos víz
1,5 evőkanál tengeri só
3 ek finomra vágott metélőhagyma
3 ek finomra vágott petrezselyem
1 tojássárgája
1 ek víz

Elkészítés
Az élesztővel elkevert lisztet keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a vizet, a sót és kb. 5 perc alatt simára gyúrjuk.
Mielőtt befejezzük a gyúrást, beledolgozzuk a metélőhagymát és a petrezselymet.
A tésztát letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik. Szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból és jól gyúrjuk át.
Nyolc, kb. 15 cm hosszú hengert formálunk, papírral borított sütőlemezre fektetjük és meleg helyen újra kelesztjük.
A bagettek tetejét ferdén, 1 cm mélyen, 4-5 helyen bevágjuk, ezután megkenjük a vízzel felvert tojássárgájával és az egészet a sütőbe tesszük.
Légkeveréses sütőt nem kell előmelegíteni, 160-180 C-on 25 percig sütjük. (Ha nem légkeveréses, akkor 180-200 C, előmelegítve.)

2009. december 1., kedd

Itt az Advent

Nekiálltam a karácsonyi készülődésnek.
A mézeskalács már megsült, holnap díszítem.
A kókuszos szaloncukor is vár holnapig a csokiruhájára. Na abból lesz még földimogyorós és rumos-kakaós is.


Nagyon szeretem és nagyon várom a karácsonyt!
Akkor is, ha ez mostanában nem divat... :P