2009. december 3., csütörtök

Zöldfűszeres bagett

Néha nincs itthon kenyér. Elfogy, én meg nem veszem észre, mert ritkán eszem kenyeret. Na azért ha együtt leülünk reggelizni vagy vacsizni, akkor persze igen, de olyan ritkán van.
Na, az egyik ilyen alkalommal, mikor nem volt kenyér, gondoltam nem egyszerűen kenyeret kéne csinálni, sütöttem inkább bagettet.
Kép nincs, és már bagett sincs...


Zöldfűszeres bagett

Hozzávalók (8 db)
600 g liszt
1 tasak szárított élesztő
kb. 0,5 l langyos víz
1,5 evőkanál tengeri só
3 ek finomra vágott metélőhagyma
3 ek finomra vágott petrezselyem
1 tojássárgája
1 ek víz

Elkészítés
Az élesztővel elkevert lisztet keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a vizet, a sót és kb. 5 perc alatt simára gyúrjuk.
Mielőtt befejezzük a gyúrást, beledolgozzuk a metélőhagymát és a petrezselymet.
A tésztát letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik. Szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból és jól gyúrjuk át.
Nyolc, kb. 15 cm hosszú hengert formálunk, papírral borított sütőlemezre fektetjük és meleg helyen újra kelesztjük.
A bagettek tetejét ferdén, 1 cm mélyen, 4-5 helyen bevágjuk, ezután megkenjük a vízzel felvert tojássárgájával és az egészet a sütőbe tesszük.
Légkeveréses sütőt nem kell előmelegíteni, 160-180 C-on 25 percig sütjük. (Ha nem légkeveréses, akkor 180-200 C, előmelegítve.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése