2009. december 26., szombat

Karácsonyi sütögetés

Receptet nem is teszek fel, mert két süti készült itthon. Az egyik a brownie volt, a másik meg a mézes krémes, ami meg talán minden szakácskönyvben benne van.
És most megint le fog lassulni a blog, mert nem nagyon kívánom az édességet egyenlőre.
Hát igen, minden terhesség más, Robinál édességes voltam. :)

Ja, azt még akartam írni, hogy a nem kívánás ebben a pillanatban olyan méreteket öltött, hogy nem bírom elpakolni az asztalról a sok sütit, rájuk sem bírok nézni... :)

2009. december 21., hétfő

Kókuszos mandulás

Már túlzottan is sikerült leállnom a sütikkel, mert valamit vagy nagyon csinálunk, vagy sehogy.
Na jó, közben próbálkozom a pralinékkal, trüffelekkel, és ha valami mutatható eredmény lesz, azt meg is mutatom.
Na, ma sikerült egyet újítanom. A vajas minitortát alakítottam, tettem hozzá. Méghozzá kókuszreszeléket és mandulát. Magát a receptet harmadoltam, hogy csak 6 süti legyen (a fele elfogyott pár perc alatt). A kókuszt és a mandulát nem méregettem, csak borítottam. A mandula pedig, ha választékos akarok lenni, blansírozott volt, és mozsárban kicsit összetörtem.
Nagyon fincsi, gyönyörű fehér sütike. :)

2009. december 9., szerda

Mézeskalács

Nna, kezd komollyá válni ez a karácsony. Közelőzik.
Ezt a mézeskalácsot meg nem kell elzárni, bár ha sokáig kint tartjuk mondjuk az asztalon egy tálban, amellett hogy elfogyhat, ki is száradhat.
Ami viszont kiszárad, jó lesz dísznek.

Hozzávalók
50 g margarin
60 g cukor
125 g méz
250 g liszt
1 cs sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna
fahéj, gyömbér, szegfüszeg, szerecsendió, szegfübors - őrölve
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 tojás

a mázhoz
120 g porcukor
1 tojás fehérje


Elkészítés
Felolvasztjuk a vajat, a mézet és a cukrot, majd hideg vízfürdőben kihűtjük.
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket és a reszelt héjakat egy másik tálban összekeverjük.
A kihűlt masszába elkeverjük a tojást, majd a lisztes masszát.
5-12 órára hűtőbe tesszük.
A sütőt 200 C-ra melegítjük, sütőlapra sütőpapírt teszünk.
A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk, és karácsonyi formákkal kiszúrjuk.

2009. december 3., csütörtök

Zabagép

Kezdek kétségbe esni magamtól.
Pár napja igazi falánk lettem. Most már ott tartok, hogy a habcsók után szalonna csíkokat majszoltam paprikával. Mi jön még?!
És eddig is azért kb. kétnaponta sütöttem valamit, most már annyira a kaján jár az eszem, hogy az ebéden kívül még úgy két sütifélét is prezentálok estére. Nagyon nem lesz ez így jó, főleg hogy 3 hete edzésen sem voltam... Hamarosan mint PufiZsufi jelentkezem.

Habcsók

Persze, ez tök egyszerű, meg szót sem érdemel, meg amúgyis full cukor az egész. De nekem ez akkor is hozzátartozik a karácsonyhoz, most meg ugye arra készülünk.
Nigella könyvében szerepel, mint mini pavlova.

Hozzávalók
8 tojás fehérje
csipetnyi só
1/2 kg porcukor
4 tk kukoricaliszt
1 csapott tk vanília kivonat
2 tk fehér borecet

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.
Verjük fel a tojásfehérjét a sóval annyira, hogy megtartsa a formáját, de még ne legyen kemény.
Óvatosan adjuk hozzá a cukrot, egyszerre csak egy kanálnyit, és közben verjük tovább a habot.
Szórjuk a tetejére a kukoricalisztet, a vaníliát és az ecetet, majd keverjük el.
Sütőpapíros tepsibe kanalazzuk, vagy nyomjuk ki nyomózsákból.
Vegyük le a sütőt 150 C-ra, tegyük be a tepsiket és süssük 30 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, hagyjuk benne a habcsókokat még 30 percig, majd vegyük ki, hogy kihűljön. Legjobb rácsra áthúzni a papírral.
Ha mini pavlovát akarunk, a habot sütés előtt úgy igazítsuk, hogy egy mélyedés legyen a közepén. Sütés után kb. 7 dl felvert tejszínt adagolunk a mélyedésekbe, lesimítjuk és szedret, málnát, vagy valamilyen bogyós gyümölcsöt teszünk rá.

Zöldfűszeres bagett

Néha nincs itthon kenyér. Elfogy, én meg nem veszem észre, mert ritkán eszem kenyeret. Na azért ha együtt leülünk reggelizni vagy vacsizni, akkor persze igen, de olyan ritkán van.
Na, az egyik ilyen alkalommal, mikor nem volt kenyér, gondoltam nem egyszerűen kenyeret kéne csinálni, sütöttem inkább bagettet.
Kép nincs, és már bagett sincs...


Zöldfűszeres bagett

Hozzávalók (8 db)
600 g liszt
1 tasak szárított élesztő
kb. 0,5 l langyos víz
1,5 evőkanál tengeri só
3 ek finomra vágott metélőhagyma
3 ek finomra vágott petrezselyem
1 tojássárgája
1 ek víz

Elkészítés
Az élesztővel elkevert lisztet keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a vizet, a sót és kb. 5 perc alatt simára gyúrjuk.
Mielőtt befejezzük a gyúrást, beledolgozzuk a metélőhagymát és a petrezselymet.
A tésztát letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik. Szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból és jól gyúrjuk át.
Nyolc, kb. 15 cm hosszú hengert formálunk, papírral borított sütőlemezre fektetjük és meleg helyen újra kelesztjük.
A bagettek tetejét ferdén, 1 cm mélyen, 4-5 helyen bevágjuk, ezután megkenjük a vízzel felvert tojássárgájával és az egészet a sütőbe tesszük.
Légkeveréses sütőt nem kell előmelegíteni, 160-180 C-on 25 percig sütjük. (Ha nem légkeveréses, akkor 180-200 C, előmelegítve.)

2009. december 1., kedd

Itt az Advent

Nekiálltam a karácsonyi készülődésnek.
A mézeskalács már megsült, holnap díszítem.
A kókuszos szaloncukor is vár holnapig a csokiruhájára. Na abból lesz még földimogyorós és rumos-kakaós is.


Nagyon szeretem és nagyon várom a karácsonyt!
Akkor is, ha ez mostanában nem divat... :P

2009. november 29., vasárnap

Patchwork Cutters

Megérkeztek a fondant mintázók, ezúton is sok köszönet Vikinek és Norcinak a közbenjárásért.

Itt egy minta, a cicás:

2009. november 19., csütörtök

Kapucsinós minitorták

Tegnap délután tiszta nyomi voltam. Neki is álltam sütni. Bevált, jó kedvem lett tőle.
Valami kávés sütire vágytam, ezt találtam Nigellánál, ami rögtön megtetszett. Könnyű dolgom volt, Robi éppen aludt, a süti pedig nagyon gyorsan elkészült. Persze a jó kis robotgépemmel készült ;)


Hozzávalók (12 db)
125 g liszt
125 g puha vaj
125 g finom szemű barna cukor
2 nagy tojás
1 tk vanília kiv.
1 tk sütőpor
1 púpozott ek instant kávé
2-3 ek tej

a mázhoz
160 g fehércsoki
60 g vaj
120 g tejföl
260 g porcukor átszitálva

1 csapott tk kakaópor

Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra
A tej kivételével tegyük a hozzávalókat a robotgép táljába, és keverjük simára. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, amíg lágy, folyós állagú tésztát nem kapunk.
Kanalazzuk papírkapszlival bélelt muffinsütő tálcába, és süssük kb 20 percig. 5 percig a formában, utána rácson hagyjuk kihűlni.
A mázhoz olvasszuk össze a vajat a csokival, ha kicsit kihűlt, keverjük hozzá a tejfölt. Erősen keverve, fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot.
Kanállal tegyünk 1-1 adagot a tortácskák tetejére, majd szórjuk meg a kakaóporral.

A máz elég sok lett, szerintem a fele is elég.

(munkában a drága)


2009. november 15., vasárnap

Itt is jó nagy elmaradásom van, de dolgom sokkal több. Jó lenne, ha ezentúl 36 órás napok lennének...



Úgyamúgy ma lettem 30 éves, és boldog szülinapom volt! :)

2009. november 3., kedd

Csokigyurma - plasztik csoki mézzel

November 6-án két barátnőm szülinapját ünnepeltük, én ki is kiáltottam magam sütifelelősnek.
Esztinek répatortácskákat csináltam, mert nem szereti az édességet, de ezt igen. Jucinak sima vajas minitorta készült, csokikrémmel.
Na itt most a lényeg a díszítéshez használt csokigyurmából készült kutya és cica.


Hozzávalók

120 g jó minőségű csoki
60 g méz

Elkészítés
A csokit egy tálban felolvasztjuk, alacsony fokozaton mikróban, vigyázva, nehogy megégjen.
A mézet is megolvasztjuk egy kicsit egy másik tálban, alacsony fokozaton rövid ideig, mert hamar felforr, azt meg nem akarjuk.
Ezután a csokihoz hozzákeverjük a mézet, és addig keverjük amíg egynemű massza nem lesz belőle.
Kerüljük a fém tálat, mert abba beleragadhat. Műanyagot ajánlanak, én valami kerámia-félében csináltam.
Amikor már kezd kihűlni és már a kezünkkel meg tudjuk fogni, akkor addig gyúrjuk, amíg a felesleges víz ki nem megy belőle. Ezután "nájmon acskóba" rakjuk és 24 órára hűtőbe tesszük. Használat előtt a hűtőből kivéve várjuk meg, míg szobahőmérsékletű lesz és már formázhatjuk is.

Készíthetjük akár ét-, tej- vagy fehér csokiból.

Megvaaaaan!


Itt is megírom, mert nagyon fontos!
Ma megérkezett a robotgépem. Ő az, a képen.
Ki is próbáltuk, igaz csak egy palacsinta tésztát kevertünk vele, de majd holnap kezdődik a sütigyár nagyüzem hétvégére.

Ha valaki ilyen gépet akar venni az e-bay-ről, nem kell megijedni az amerikai 110 W-os szabványtól. Egy átalakítóval meg lehet oldani a dolgot, szállítással, vámmal, átalakítóval kb. feleannyira jön ki, mintha itthon vesszük. - Még jó hogy nem népszerű a blogom, ha sokan olvasnák, attól félnék, hogy valakiktől kikapnék ezért az infóért... ;)

2009. október 22., csütörtök

Soha többé ricottás-csirkés canelloni

Ez volt ma az ebéd. Iszonyú volt. Most sajnálom igazán, hogy nincs a háznál kutya.
A tészta alig akart megpuhulni, de mire sikerült neki, az egész teljesen kiszáradt, hiába takartam le alufóliával az egészet. Áááá, siralmas, többet írni sem érdemes róla...

Kráfni

Balázs nagymamájától kaptam a receptet, ezért nyúzott már régóta.
Nyolc hatalmas kráfnit sikerült csinálni, eredetileg ennek a fele a jó méret.



Hozzávalók
0,5 kg liszt
1,5 dl olaj
1 tojás sárgája
2-3 ek cukor

kb. 3 dl tej
1 kocka v. 1 zacskó élesztő

Elkészítés
A hozzávalókat jól összekeverjük, majd dagasztjuk, míg a tészta sima nem lesz, de ne legyen túl kemény.
Meleg helyen megkeleszjük, újra átgyúrjuk és kb. 16 gombócot formálunk belőle.
Vajjal kikent tepsire tesszük őket, és így is hagyjuk kelni egy kicsit. Két tepsire osszuk el őket, elég távol egymástól, hogy ne érjenek össze, ha megdagadtak.
Ha újra keltek, a tetejüket megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk apróra vágott dióval.
180 C-os sütőben szép barnára sütjük őket.

Nigella Brownie-ja

Nigellától tanulom, hogyan lehetnék én is házi istennő.
Az első recept amit kipróbáltam tőle, a brownie volt. A Spektrumon láttam, és Nigellát is akkor láttam először. Még az is lehet, hogy ha nem ezt a csupacsoki finomságot készíti, nem is varázsol el annyira. Na de így történt, Nigella és a Brownie azóta sűrűn megfordulnak a konyhámban.
Hozzá kell tennem, hogy az eredeti recept fél kiló cukrot ír, na én ezt jól lecsökkentettem, már tanulva az eddigi hibákból, mikor vakon követtem egy-egy angol vagy amerikai receptet.

És bár nem a recepthez tartozik, de meg kell osztanom:
Nővérkém az előbb hívott, innen szemezget, és választ receptet ebéd utánra. Ez kb. olyan jól esik, mint mikor anyu megdícsér. :)

Tehát a brownie:

Hozzávalók

375 gramm szobahőmérsékletű vaj
375 gramm étcsoki
6 egész tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
30 dkg kristálycukor
22,5 dkg liszt
1 teáskanál só
30 dkg darabolt dió

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy kb. 33×22 cm-es, 5-6 cm magas tepsit kibélelünk sütőpapírral – az oldalán is!
A csokit és a vajat gőzfürdőben felolvasztjuk, összekeverjük. (Ha a vaj nem szobahőmérsékletű, tovább kell szöszölni az olvasztással, ezért vegyük ki hamar a vajat a hűtőből, időt spórolunk vele!) Egy nagy tálban a tojásokat felverjük a vaníliával és a cukorral. Egy másik tálba kimérjük a lisztet és a sót. A diót összedaraboljuk, én mozsárban püföltem rajta párat.
Egy kicsit hagyjuk hűlni a csokis-vajas keveréket, majd ezután lassan öntsük a cukros vajhoz, keverjük össze, utána mehet bele a dió és a sós liszt. Alaposan keverjük össze, majd öntsük a masszát a tepsibe.
25 percig süssük. Akkor jó, ha a teteje matt, de a közepe még sötét és kicsit ragacsos (úgy néz ki, mintha nyers lenne; nem az). A kiszáradt brownie nem jó, és fontos tudni, hogy még hűlés közben is sül, ezért kell időben kivenni. Ha kihűlt (tényleg várjuk meg, hogy teljesen kihűljön, akkor lesz belül is finom omlós a tésztája!), kockára vágva tálaljuk. Ne legyenek túl nagyok a kockák, mert nagyon laktató a süti! Több napig eláll, és össze is érnek még az ízek.

2009. október 21., szerda

A próbatortám

Norvég fahéjas tekercs

Hozzávalók
tészta
600 g finomliszt - nekem ennél egy kicsivel több kellett
100 g finom szemű kristálycukor
1/2 tk
21 g porélesztő vagy 45 g friss
100 g vaj
4 dl tej
2 tojás

töltelék
150 g lágy, sózatlan vaj
150 g finom szemű kristálycukor
1 1/2 tk fahéj
1 tojás felverve a bevonathoz
kb. 33x24-es tepsi sütőpapírral bélelve

Elkészítés
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt.
Olvasszuk meg a vajat, keverjük össze a tejjel és a tojással, majd az egészet öntsük bele a lisztes keverékbe.
Keverjük össze alaposan, majd kézzel vagy géppel addig gyúrjuk a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz.
Formázzunk belőle gömböt, tegyük kiolajozott tálba, fedjük le fóliával és hagyjuk kelni úgy 25 percig.

Fogjuk a tészta egyharmadát és nyújtsuk akkorara, hogy beleférjen a tepsibe.
Ebből lesz a tekercsek alja. A tészta maradék részét nyújtsuk ki egy enyhén belisztezett felületen, kb 50x25 cm téglalap alakra.

A töltelék alapanyagait egy kisebb tálban keverjük össze, majd kenjük meg a tésztát a vajas-fahéjas keverékkel.
A tölteléket próbáljuk egyenletesen szétosztani. Csavarjuk fel a tésztát, majd a tésztarudat vágjuk fel 2 cm-es szeletekre.
Kb. 20 ilyen szeletet kapunk.
A szeleteket a spirális részükkel felfelé fordítva helyezzük rá a tepsiben lévő alaptésztára.
Nem baj, ha nem illeszkednek pontosan, majd összesülnek. A tekercseket kenjük meg tojással, tegyük félre 15 percre, hogy egy kicsit megdagadjon.
Addig melegítsük elő a sütőt 230 C-ra (gázsütőnél 8-as fokozat).

Tegyük a sütőbe 20-25 percre. Ennyi idő alatt a tekercsek megdagadnak, és aranybarnára színeződnek - nem baj, ha itt-ott jobban megsülnek :)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt nekiesünk. ;)

2009. október 4., vasárnap

Normann almatorta

Kaptunk nemrég egy rakás almát, gondoltam akkor már valami almás desszert kéne a vasárnapi ebéd után. Nagyon könnyű, nagyon finom.
Bevallom, az almalikőrt kihagytam belőle, mert nincs itthon. Van helyette egy picurka üveg almapálinka, ajándékba kaptam úgy két éve. Meg is bontottam hogy elhasználom a sütihez, de mikor beleszagoltam, úgy döntöttem inkább meghagyom - amúgy nem vagyok nagy pálinkás. Isteni alma illata volt, a pálinka szagot jól el is nyomta. Na mindegy is, most nem a pálesz a lényeg.

Tehát az almatorta:


Hozzávalók (12 szelethez)
töltelék:

3 db nagyobb alma
5 dkg cukor
1/2 dl almalikőr

tészta:
4 tojás
18 dk cukor
20 dk túró
1/2 dl almalikőr
25 dk liszt
1 tasak sütőpor
1 csipet só

Elkészítés
A meghámozott almákat csumázzuk ki, negyedeljük fel. A cikkek domború részét 1 cm mélyen vagdaljuk be.
Lábosban karamellizáljuk a cukrot, tegyük bele az almát, majd locsoljunk rá 2 ek vizet és a likőrt. Pároljuk 5 percig.

A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük ki a cukorral. Adjuk hozzá a habbá vert fehérjét és a túrót. Sózzuk meg, öntsük hozzá a likőrt és szitáljuk bele a sütőporos lisztet.

A massza felét simítsuk kivajazott, lisztezett tortaformába. Osszuk el rajta az alma felét, fedjük be a maradék tésztával, és tegyük rá a többi almát.

160 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig.


Langalló

Eljött az idő az újabb langallóra. Két hétig bírtuk nélküle :)
Ebédre átjönnek anyuék a mamával. Anyósomékhoz pedig Kláráék jönnek, és talán még a bátaszéki mama is. Tegnap este pedig kigondoltam, hogy vonjuk össze a két ebédet, mert elég furán venné ki magát hogy a két csapat külön-külön eszik. Főleg hogy Apósom is rendelt egy tepsi kenyérlángost.
Szóval leszünk tízen, plusz a gyerekek.
1. menü: csülkös bableves, langalló, normann almatorta (ez az enyéééém)
2. menü: gombaleves nem tudom mivel

Bableves kész, a kenyérlángos tésztája dagad, az almatorta pedig már tegnap este elkészült. Ügyes vagyok! :)

Tehát a langalló:


Hozzávalók
a tésztához
1 kg liszt
1/2 l víz
1 ek só
2 ek cukor
1-1,5 dl olivaolaj
nagy csipet élesztő

a tetejére
2 nagy doboz tejföl
fokhagyma

sajt

Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy nagy keverőtálba tesszük, elkeverjük, de nem kell 10-15 percnél tovább dagasztani.
Meleg helyen megkelesztjük a tésztát, majd átgyúrjuk. A második dagasztás után bedobjuk a hűtőbe 1 órára, hogy könnyen nyújtható legyen.
3 részre osztjuk, kinyújtjuk, 3 tepsibe rakjuk. A széle legyen kicsit vastagabb.
Megkenjük a tetejét a tejföllel, amit előzőleg elkevertünk a zúzott-reszelt fokhagymával és a sóval, majd megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A szélét megkenjük olajjal.

2009. szeptember 28., hétfő

Csokis-tejkaramella minitorta

"Deep, dark and delicious! "

Na, ebből beküldtem egy tálcával a boltba. Balázs lelkére kötöttem, hogy kóstolja meg végre, mert valahogy mindig elsumákolta a sütievést. Az előbb kérdeztem is hogy milyen volt. Nem rossz. Ez volt a válasz. Kivagyok. Az vígasztal, hogy azt is mondta, hogy mindenki más oda volt érte. De az is lehet, hogy ez csak kármentés volt Balázs részéről, és füllentett egy kicsit.
De apunak tényleg ízlett, láttam. Meg nekem is nagyon. A többi reakciót meg nem ismerem, nem előttem burkoltak.
Szóval most ez az aktuális kedvencem.


Hozzávalók (24 db)
2 csésze liszt
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
3/4 csésze szoba hőmérsékletű vaj
2 csésze cukor
3 tojás
1 tk vanília kivonat
1 1/2 csésze tej
10 g olvasztott étcsoki

Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 C-ra.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
Egy nagyobb edényben keverjük krémesre a vajat a cukorral.
Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliát, majd jól keverjük el. Ezután mehet a liszt a tejjel.
Öntsük az előkészített formákba, majd süssük 20-25 percig.
10 percre tegyük a formákat rácsra, aztán a sütiket egyenként hagyjuk teljesen kihűlni a rácson.

Mint már említettem, mokkakrémmel készült, nagyon jól passzolnak.


Na még valami. Nem vagyok vele tisztában, mitől tejkaramellás ez a süti. Az eredeti névben a Fudge szó szerepel, amit a netes szótár tejkaramellának fordít. A tévében pedig egyik nap csokis nugátnak mondták. Végülis az sincs benne, és az íze inkább hasonlít a tejkaramellára. Ki érti...

Mokkakrém

Na én nem vagyok kávéimádó, sőt a kávét is annyi tejjel iszom, hogy már nincs szinte semmi kávé íze, de ez a krém hihetetlenül finom.
A csok
is tejkaramella minitortára került, így együtt meg még jobb.


Hozzávalók
1 csésze vaj
1 kocka olvasztott étcsoki
1 tk instant kávé
1 tk vanília kivonat
4 csésze porcukor
2 ek tej

3 csésze lesz belőle

Elkészítés
Egy tálban keverjük krémesre a vajat. Adjuk hozzá az olvasztott csokit, az instant kávét és a vaníliát, keverjük el jól.
Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, közepes fokozaton keverjük el, majd adjuk hozzá a tejet.
Nedves konyharuhával letakarva tartsuk felhasználásig hűtőben.
Légmentesen záró edényben hűtőben két hétig eltartható.

2009. szeptember 27., vasárnap

Vajas minitorta

Talán a legegyszerűbb tészta minitortákhoz. Gyönyörű, sárga, vajas piskóta. Habzsákkal és fánk-töltő csővel megtölthetjük, de az is elég, ha csak a tetejére kerül krém.




Hozzávalók (18 db)
20 dkg szoba hőmérsékletű vaj
30 dkg cukor
3 tojás
1/2 tk vanília kivonat
1/4 tk mandula kivonat
25 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
1/4 tk só
125 ml tej

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.

Robotgéppel keverjük krémesre egy tálban a vajat és a cukrot. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a vanília és a mandula kivonatot.

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Ezt a keveréket öntsük a vajas, cukros tojásos masszához a tejjel együtt.

Muffin formában süssük 20-25 percig.
10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd tegyük rácsra, azon hűljön ki teljesen.


Csokis vajkrém

Hozzávalók (kb 3 csésze)
150 g étcsokoládé
1 ek tej
150 g vaj
1/2 tk vanília kivonat
5 dl porcukor
+1 ek tej

Elkészítés
Olvasszuk fel a csokit a tejjel mikróban 1-2 percig. Keverjük meg félidőben, vigyázzunk hogy ne hevítsük túl. Melegítés után kevergetve tovább olvad.

Kézi mixerrel keverjük krémesre a vajat, adjuk hozzá a vaníliát.

Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, közepes fokozaton jól keverjük el.
Néha az edény széléről szedjük le az odatapadt masszát. Mikor az összes cukor belekerült, kicsit száraznak tűnhet, ekkor adjuk hozzá a másik adag tejet. Közepes sebességgel keverjük, amíg világos és vattaszerű lesz. Ezután keverjük bele a csokit.
Nedves ruhával letakarva tároljuk felhasználásig.


A tetejére most vajas csokikrémet tettem, de kóstoltuk már eperkrémmel töltve is. Családi szüretre vittem, mind elfogyott. A fotózott utolsó darab azért menekült meg, mert nem fért rá a tálcára, így itthon maradt a hűtőben. Ahogy kész lett a fénykép, anyu meg is ette. Megdícsérte, ami azért nagy szó ám. :)

2009. szeptember 23., szerda

Amik túl gyorsan elfogytak...

Múlt hétvégén sütöttem kettőt is, de nincs kép, így a recept is várat magára. Az egyik egy eperkrémmel töltött minitorta volt csokikrémmel a tetején, a másik pedig az imádott langalló. Amint újra sütöm őket, felkerülnek ide is.

2009. szeptember 8., kedd

Egyszerű és isteni finom kakaós süti

Nigellánál találtam ezt a receptet. Útravalónak csináltam a nyaralásra, de tartok tőle, hogy nem marad indulásig egy darab sem.


Hozzávalók (kb. 35 db)
300 g liszt
1/2 cs. sütőpor
30 g kakaópor
250 g puha, sózatlan vaj
125 g finom szemű kristálycukor
2 db kivajazott sütőtepsi

Elkészítés
Szitáljuk össze a lisztet és a kakaóport. Keverjük krémesre a vajat és a cukrot, majd villával forgassuk hozzá a lisztes keveréket. Elég száraz, de ne keverjünk hozzá folyadékot, csak keverjük, gyúrjuk, míg össze nem áll.

Formázzunk belőle dió nagyságú gombócokat, tegyük a sütőlapokra, minél távolabb őket. Villa hátával nyomkodjuk meg egy kicsit, hogy mintát hagyjon.

Tegyük 170 C-os sütőbe, süssük 5 percig, majd 150 C-on 10-15 percig.
Szilárd legyen, de ne legyen kemény - a hűlés során tovább fog keményedni.
Ha kész, rögtön tegyük őket rácsra, ott hagyjuk őket kihűlni.

2009. szeptember 7., hétfő

Házi túró


Hozzávalók
3 l friss, házi tej
3 l tejből körülbelül 35-40 dkg túró és 2 dl tejföl várható, a tej minőségétől függően.

Elkészítés
A tejet tiszta, széles szájú üvegedénybe töltjük, tányérral letakarjuk. Az üveg azért jó, mert láthatjuk hogy áll az altatás.

2 -3 nap alatt megaltatjuk a tejet.

A tetejéről lekanalazzuk a tejfölt.

Az üveget egy nagyobb lábasba állítjuk, vizet öntünk mellé.

Kis lángon lassan melegítjük. A fehérjék már 40 fokon kezdenek kicsapódni, fontos hogy ne hagyjuk túlmelegedni. Addig melegítsük, amíg egész tömeg jól átmelegszik. Kézzel érezhető, hogy az üveg felső része is átmelegedett. Akkor óvatosan megkeverjük.

Egy tésztaszűrőre ritka szövésű szövetet terítünk, a szűrőt egy fazékra helyezzük, ráöntjük a jól átmelegedett aludttejet.

Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni.

A fazékban összegyűlő savót jól behűtve megisszuk.

Tejfölös csokitorta

Eljött végre az idő, hogy megosszam apósom csokitortájának receptjét.
Pénteken sütöttem, szombaton délelőtt kentem és díszítettem.
És minden elfogultság nélkül mondhatom, iffteni finom lett!


Hozzávalók

a tortához
200 g finomliszt
200 g finom szemű kristálycukor
3/4 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
200 g puha, sózatlan vaj
40 g kakaópor
1 1/2 dl tejföl
2 nagy tojás
1 1/2 tk vanília kivonat
2 db 20 cm átmérőjű kerek tortaforma, kivajazva, sütőpapírral kibélelve

a csokikrémhez
80 g tejcsokoládé
80 g étcsokoládé
75 g sózatlan vaj
1 1/4 dl tejföl
1 tk vanília kivonat
1 ek golden syrup (nagyon édes cukorszirup)
kb. 300 g aranyszínű porcukor, átszitálva
1/2 tk forró víz


Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.

Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd robotgéppel keverjük hozzá a vajat is. Egy széles szájú mérőkancsóban verjük fel a tojásokat a tejföllel, a kakaóporral és a vaníliával, majd lassan öntsük a tálban várakozó vajas-lisztes keverékhez. Erősen keverjük, egyenletes, sima tésztává.

Öntsük az előkészített formákba, süssük 30 percig, amíg a tészta pereme kissé el nem válik a forma falától. A formákat egy rácsra állítva hagyjuk 10 percig pihenni, majd borítsuk ki és hagyjuk tovább hűlni.

A csokikrémhez olvasszuk meg a csokoládét és a vajat. Hagyjuk kicsit visszahűlni, majd keverjük hozzá a tejfölt, a vaníliát és a szirupot. Adjuk hozzá az átszitált porcukrot meg egy kevés vizet és keverjük simára. Amikor elértük a kívánt állagot - elég sűrű legyen ahhoz, hogy bevonjuk a tortát, de elég lágy legyen, hogy kényelmesen kenni lehessen -, kezdhetjük a torta összeállítását.

A tortaformát béleljük ki fóliával, tegyük bele az egyik tortalapot. Habnyomózsákból nyomjuk rá a krém felét, majd tegyük rá a másik lapot. Pár órára tegyük hűtőbe, majd a fóliával együtt szedjük ki a formából. Miután lebontottuk róla a fóliát, kenjük meg a maradék krémmel.
Díszítés előtt még kerüljön vissza a hűtőbe.


A krémből kihagytam a szirupot, és sima porcukrot használtam. Nem akart eléggé besűrűsödni, úgyhogy kapott egy kis kukorica-keményítőt.

2009. augusztus 30., vasárnap

Répatorta-minitorta

Hozzávalók (24 darabhoz)
1 csésze darált dió
450 g répa
3 nagy tojás
1/2 csésze író (egy teáskanál citromlét tegyünk a tejbe, majd hagyjuk állni 10 percig)
1 tk vanília kivonat
2 césze cukor
1 csésze növényi olaj
1 tk narancshéj
3 csésze liszt
1 tk szódabikarbóba
2 tk sütőpor
1 tk só
2 tk őrölt kardamom
1 tk fahéj


Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Pirítsuk a diót 5 percig. Ezután tegyük félre hűlni.

Mossuk meg a répákat, hámozzuk meg, majd reszeljük le.

Tegyük a répát, az írót, olajat, cukrot, tojásokat, vaníliát és a narancshéjat egy tálba, és keverjük el alaposan.

Egy másik tálban keverjük el a lisztet a szódabikarbónával, a sütőporral, sóval, kardamommal és a fahéjjal.

Keverjük a lisztes keveréket a répás masszához, majd a pirított diót is adjuk hozzá. Ne keverjük túl, de egyenletes legyen a massza.

Kanalazzuk a tésztát a kapszlikba, 1/2-ig vagy 3/4-ig, süssük 19-21 percig 180 C-on. 15 perc sütés után fordítsuk meg a sütőformát.
Azután hagyjuk hűlni 5 percig, majd vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.


Krémsajt-krém

1 csésze puha, sótlan vaj
450 g Philadelphia krémsajt
1 1/2 csésze porcukor

Keverjük el a krémsajtot a vajjal a robotgép közepes fokozatán. Szitáljuk bele a cukrot, keverjük el.
Kenjük vagy habnyomózsákból nyomjuk a torták tetejére.


Hatalmas mennyiség, 24 minitorta és még egy 20 cm-es torta is kijött belőle. Legközelebb szerintem maximum a fele, de inkább harmada mennyiségből készül.




Fokhagymás petrezselymes laposkenyér

Hozzávalók
1/2 kg finomliszt

7 g (a tasak)
porélesztő vagy
15 g friss

1 ek só

3-4 dl meleg víz, plusz szükség szerinti mennyiség

5 ek olívaolaj, plusz valamennyi a kenéshez és a fokhagymához

3 nagy vagy 4 kisebb fej fokhagyma

extraszűz olívaolaj a permethez

néhány szál széles levelű petrezselyem
só a szóráshoz
2 sütőlap vagy tepsi


Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 C-ra.


Egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót. Öntsük a 3 dl meleg vizet egy mérőedénybe és keverjük hozzá az olívaolajat. A folyadékot keverjük össze a száraz alkotóelemekkel, hogy puha, de masszív téstát kapjunk. Szükség esetén adjunk hozzá még folydékot. Addig
gyúrjuk, míg sima, egynemű és nyújtható lesz. Formázzunk belőle gömböt. Mossuk ki és szárítsuk meg a tálat, olajozzuk ki és forgassuk meg benne a tésztát. Fedjük le a tálat fóliával, és hagyjuk állni kb. egy órát, amíg a kétszeresére dagad.

Miközben a tészta kel, vágjuk le a fokhagymafejek végét úgy, hogy a gerezdek együtt maradjanak. Tegyük egy darab alufóliára, öntsünk rá egy kis olívaolajat, majd csomagoljuk be őket lazán, ne szorosan, de jól zárjon. 45 percre tegyük a sütőbe a csomagot. Utána bontsuk ki, hagyjuk kihűlni. Állítsuk a sütőt 200 C-ra.


Egy maréknyi
petrezselyem levelet aprítsunk fel, majd tegyük egy keverőtálba. A puha fokhagymagerezdeket nyomjuk ki a héjukból, tegyük ezt is a tálba. Extraszűz olívaolajjal keverjük el, hogy egy jól önthető, híg masszát kapjunk.

Amikor a tészta megkelt, verjük ki belőle a levegőt, és tegyük félre 10 percre. Ezután vágjuk ketté, mindkettőt tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, formáljunk belőle ívelt négyszöget, vagy akár veknit. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni még 25 percig.


Fúrjunk lyukakat az ujjunkkal a kenyerek tetejére, majd a híg, fokhagymás, petrezselymes masszát kenjük a kenyerekre.


Süssük őket 20 percig, míg a fokhagymadarabkák sötétebb barnáras sülnek, a kenyér pereme pedig felpuffad. Vegyük ki, permetezzük meg extra szűz olívaolajjal, majd sózzuk meg.


A permetezés és sózás elmaradt, de így is isteni finom volt.



Bagel

Hozzávalók (15 darabhoz)
1 kg finomliszt, plusz amennyi a gyúráshoz kell
1 ek só
7 g (a tasak)
porélesztő vagy 15 g friss
2 ek cukor
1 ek olaj, plusz valamennyi a kenéshez

5 dl meleg víz, plusz szükség szerinti mennyiség
2 ek cukor az áztatáshoz
3 sütőlap vagy tepsi

Elkészítés
Egy nagyobb tálban keverjük össze lisztet, a sót és az élesztőt. A cukrot és az olajat ötsük bele a vízbe. A száraz alapanyagokat dolgozzuk össze, öntsük hozzá a folyadékot, fakanállal keverjük ki a tésztát.
Kézzel vagy géppel gyúrjuk meg alaposan a tésztát, szükség szerint adjunk hozzá lisztet. A bagel esetében száraz tésztára van szükség - ne legyen nedves.
A tészta kemény lesz, nehezen megdolgozható,
de gyúrjuk addig, amíg simává és rugalmassá nem válik. Ez a folyamat még keverőgéppel is eltarthat jó 10 percig.
A tésztából formázzunk gömböt, helyezzük bele egy kiolajozott tálba, egyszer fordítsuk meg, majd fóliával takarjuk le a tálat. Egy órán keresztül hagyjuk kelni a tésztát.
Verjük ki belőle a levegőt, alaposan gyúrjuk át, és vágjuk három darabra. Mind a három darabból gyúrjunk hurkát, mindegyiket vágjuk öt részre. Az egyes részeket a tenyerünk között formáljuk gömbbé, azután ismét gyúrjunk belőlük hurkákat. A hurkákból formáljunk gyűrűt. A gyűrűk végét ragasszuk össze. Körülbelül ekkor tegyünk fel főni egy nagy fazék vizet. Amikor a víz felforr, tegyük bele a cukrot.
Közben a bageleket helyezzük el a sütőlapon, takarjuk le egy vászonkendővel, és hagyjuk pihenni őket kb. 20 percig. Ennyi idő alatt megdagadnak. Melegítsük a sütőnket 240 C-ra.
Ha a víz forr, a bagelek jól megdagadtak, következhet az áztatás műv
elete. Néhány bagelt dobjunk bele a vízbe, úgy egy percre. Egyszer fordítsuk meg őket.
Áztatás után a bageleket helyezzük a sütőlapra, jó távol egymástól. A sütés 10-15 percig tartson, ennyi idő alatt fényessé és aranybarnává válnak.

Ha inkább fánk formát szeretnénk, az egyes részeket gömbbé formáljuk, majd az ujjunkkal a közepén kilyukasztjuk.





Új

Itt egy ilyen. Gondoltam különválasztom.
Még össze kell szednem a hozzávalókat, aztán összegyúrni, majd meglátjuk mi sül ki belőle.

Addig is lehet gyönyörködni a fiamban és bennem. :)