2010. február 21., vasárnap

Dobos torta

Elkészült a harmadik dobos tortám. Most Robi unokatesójának 4. szülinapjára készült, és ez lett eddig a legjobb.
Agyon is dícsértek a vendégek, én meg csak "pironkodtam", nem bírom én a sok dícséretet.
Most kipróbáltam vajkrémmel, amibe az előírt szirupnak kb csak a felét raktam bele, így éppen csak egy kicsit volt édes, nem volt émelygős. A tészta is jól sikerült, annak köszönhetően, hogy felcseréltem a receptben leírt lépéseket, és a felvert tojásfehérjébe kevertem bele a robotgéppel a tojás sárgáját. Ekkor már annyira tele volt a keverőedény, hogy a lisztet már falapáttal forgattam bele. Nem tört össze a hab, ami a másik módszerrel soha nem sikerült.
A teteje most sem lett tökéletes, de így is jobb, mint az előzőek. Most előre felvágtam a lapot 16 cikkre, és egyenként csorgattam rá a cukrot. A végén jó sok tejszínhab kellett, hogy eltakarja a ronda közepét, de oda úgyis helyet kellett csinálni egy marcipán Süsünek - vagy ahogy Andris mondta, Susunek.



Dobos torta

Hozzávalók
tészta:
8 db tojás
20 dkg liszt
16 dkg cukor

krém: - az itt megadott mennyiségű szirup fele is elég
50 dkg cukor
1.5 dl víz
2 evőkanál citromlé
75 dkg szoba hőmérsékletű Ráma margarin
1 cs. csokis pudingpor
3 dl tej
cukrozatlan kakaópor

máz:
1 kávéskanál vaj/ margarin,
25 dkg cukor,
néhány csepp citromlé

Elkészítés

Először a vajkrémhez való sziruphoz felforraljuk a cukrot a vízzel. Ha feljön a habja, azt ecsettel le kell szedni, különben kikristályosodik - nálam valamiért nem volt leszedhető hab, pedig ott álltam egy ecsettel a kezemben.
Ha elég sűrű, belecsurgatjuk a citromlevet, és még 3 percig forraljuk. Ezután levesszük a tűzről, pár csepp vízzel meglocsoljuk, lefedjük és hagyjuk kihűlni.
A 3 dl tejből jó sűrű pudingot főzünk, azt is hagyjuk kihűlni.
A szobahőmérsékletű margarint kis darabokban keverőtálba tesszük, habosra verjük. A kihűlt szirupot és a pudingot hozzákeverjük, és a kakaóporból hozzákeverünk annyit, amennyit jónak látunk.

A sütőt előmelegítjük 220C-ra.
A tésztához szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját a cukor egyharmad részével habosra keverjük.
A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját és a lisztet.
Sütőpapírra vagy szilikon sütőlapra ráteszünk egy tortagyűrűt, belekanalazzuk a tésztát - na nem az egészet, mert 6 lapot kell majd kisütni az egész tésztából. Betoljuk a sütőbe, szép világosbarnára sütjük - légkeverésesben kb 5 perc, bár nem mértem az időt.

A legszebb tortalapot félretesszük, a többit megkenjük a krémmel. Az utolsót is, és az oldalát is. Próbáljuk minél egyenletesebben, hogy ne egy ferdetornyot kapjunk a végére. Mondjuk egy jó nagy késsel egyengessük el, hasonlóan, ahogy vakolni szoktak a szakemberek. :)

A végén készítsük el a mázat. Fontos, hogy ne kevergessük, mert becsomósodik, amit már aligha tudunk jóvá tenni. Arra is vigyázzunk, hogy ne pirítsuk túl, nehogy keserű legyen a végére.
Ha kicsit megmelegítjük a lapot, kicsit könnyítünk a dolgunkon.
Ha egyben hagyjuk a lapot, nagyon gyorsan kell dolgozni, mert nagyon gyorsan megszilárdul a máz. Egy jól megvajazott nagykéssel vágjuk fel, amíg meleg.
Ha előre felvágjuk a lapot, valamivel könnyebb dolgunk van, csak akkor meg nem illeszkednek majd szépen a cikkek a torta tetején.

Ja, és a végén tejszínhabbal díszítsük. A 2 dl-es dobozos bőven elég rá, még marad is belőle.

Anris, az ő Susus tortájával


2010. február 10., szerda

Dán tészta

Na, lehet hogy sikerül visszatérnem a konyhába.
Pár hete készült ez a péksüti, nagyon jó lett, mind hamar elfogyott.
Nekem elsőre kicsit macerásnak tűnt megcsinálni, de rájöttem, hogy csak későn álltam neki, már fáradt voltam.
Nigellánál ez a recept kétféle péksüti alapja. Az egyik mandulás, amit bár mindig imádtam, most ott áll egy zacsival a fiókban, de ránézni is alig bírok.
A másik a dán sajtos, ami a neve alapján sósnak tűnhet, de nem az. A túrós batyuhoz hasonlít, csak a tészta más.


Dán tészta

Hozzávalók
60 ml meleg víz
1 1/4 dl szobahőmérsékletű tej
1 nagy szobahőmérsékletű tojás
350 g liszt
7 g porélesztő vagy 15 g friss
1 tk só
25 g cukor
250 g vaj hidegen, 1/2 cm-es csíkokra vágva

Elkészítés
Öntsük a vizet és a tejet egy mérőedénybe, adjuk hozzá a tojást, az egészet kézi habverővel vagy villával verjük fel.
Egy nagy tálban keverjük el a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot, keverjük el egy kicsit. Adjuk hozzá a hideg vajszeleteket és keverjük össze a masszát, de csak annyira, hogy a vaj kicsit összetörjön. A cél az, hogy látható, kb 1 cm-es darabkák maradjanak.
Öntsük hozzá a mérőedény tartalmát, és kézzel vagy gumispatulával keverjük össze az anyagokat, de ne dolgozzuk össze túlságosan. A cél az, hogy nyúlós masszát kapjunk, amiben még mindig ott vannak a vajdarabkák. Takarjuk le a tálat fóliával vagy egy vászonkendővel, tegyük be a hűtőbe, hagyok ott másnap reggelig, vagy legfeljebb négy napig.
A tészta elkészítése előtt vegyük ki a masszát a hűtőből, hagyjuk hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, majd nyújtófával formázzunk belőle egy 50x50 cm-es négyzetet. Hajtsuk három egyenlő részre, majd megint nyújtsuk ki 50x50 cm-esre. Ezt ismételjük meg még egyszer. Aztán az egészet még kétszer...
Mivel a legtöbb recepthez csak a tészta fele kell, vágjuk ketté. Csomagoljuk be őket, és tegyük a hőtőbe egy fél órára. (Maximum 4 napig tárolhatjuk hűtőben, ha később használjuk fel, le is fagyaszthatjuk.)


Dán sajtos

Hozzávalók (6 darabhoz)
1/2 adag dán alaptészta kinyújtva
200 g ricotta
6 ek cukor
csipetnyi só
1 ek reszelt citromhéj
1 nagy tojás felverve
3 ek vaj felolvasztva majd lehűtve

a tojásos bevonóhoz
1 nagy tojás
2 ek tejjel felverve

Elkészítés
Keverjük el a ricottát, a cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojást és a vajat, és készítsük el a tölteléket. A tésztát nyújtsuk ki, formázzunk belőle egy nagy négyszöget, majd vágjuk félbe. Mindkét fél részt vágjuk három részre. Az így kapott négyszögekre tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket. Csippentsük fel a négyszögek sarkait, és fogjuk össze.
Helyezzük a tepsikbe, kenjük meg a tojásos bevonóval. Hagyjuk, hogy a kétszeresére dagadjon (kb. másfél óra).
Közben melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Ha a sütemények szétnyíltak, fogjuk össze a sarkaikat újra, majd helyezzük a sütőbe, és hagyjuk ott 15 percig, vagy míg felpuffadnak és aranybarnára színeződnek.