2010. április 21., szerda

Házi krémes

Nagymamám szülinapjára kitaláltam, hogy csinálok neki egy jó kis házi krémest.
Nagyon szereti a krémes sütiket, minél krémesebb, annál jobb. És ha cukrászdában jár, az biztos, hogy krémest eszik. Így magától értetődött, hogy ez készül neki. :)




Hozzávalók
alja
fél csomag leveles tészta

krém
1 l víz
3 tasak vaníliás pudingpor
2 tasak vaníliás cukor
6 tojás fehérje
200 g porcukor

teteje
12 dk vaj
20 dk cukor
2 tojás
16 dk liszt
1/4 tk sütőpor
kis csipet só
0,8 dl tej

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.
Nyújtsuk ki a fél leveles tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire téve süssük meg. Mindenképpen szúrkáljuk meg előtte, mert felpúposodik.

A tetejéhez krémesre keverjük a vajat a cukorral.
Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, a sütőport, a sót és a tejet.
Sütőpapírral bélelt tepsire akkora pacát csinálunk a tésztából, mint amekkorára a leveles tésztát nyújtjuk.
Betoljuk a sütőbe, pár perc alatt megsül. Közben ezt is meg kell szúrkálni, hogy egyenletes maradjon.

Amíg a tészta kihűl, elkészítjük a krémet. A krémhez egy liter vízben a vaníliás pudingot, a vaníliás cukorral együtt, sűrű krémmé főzzük. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük és hozzákeverjük a forró, pudingos krémhez, még pár percig főzzük és kész is.

Az alsó lapra ráhalmozzuk a csak kicsit kihűlt krémet, majd rátesszük a tetejét.
Megszórjuk porcukorral, és kockákra vágjuk.

Amerikai fánk

Nemrég kitaláltam, hogy márpedig én amerikai fánkot akarok enni.
Kerestem receptet, találtam is sokat, és kiválasztottam egyet. Pár nap múlva végre rá is szántam magam, nekiálltam. A gond az volt, hogy a receptben minden dkg-ban volt megadva, de a cukor g-ban. Én meg nem figyeltem, így 10-szeres mennyiség került bele. Persze nem kelt meg, ronda ragacs volt az egész, ment a kukába.
A szép az egészben az, hogy a franciakrémesből megmaradt tojássárgákat akartam felhasználni, de ehelyett kidobtam még fél kiló lisztet, fél kiló cukrot, egy kis vajat és élesztőt...
Írtam volna a recept gazdájának, hogy arra érdemes odafigyelni egy recept leírásakor, hogy egységesek legyenek a mértékegységek, de ahhoz regisztrálni kellett volna az oldalon, ahhoz meg nem volt kedvem.
Persze én voltam a balfék, hogy nem figyeltem oda, de hát ki látott már ilyet?!

Úgy egy hét múlva nekiálltam egy másik receptnek, de csak fél adagot csináltam, mert hogy ki tudja, mi lesz belőle. A recept jó volt, csak a sütési időt kell módosítani, mert bár nem maradt nyers a tészta, de az élesztő-íznek, ami fél nap után eléggé érződött, jót tett volna még egy kis forróság.

2010. április 13., kedd

Almás pite, olyan amerikai fajta

Különösebben nem vagyok oda az észak-amerikai kultúráért. Ott a hülye fegyvermániájuk, a mindent-édesen-eszünk mániájuk, a megalomániájuk, na meg a környezet-barátságtalanságuk.
De vannak jó dolgaik. Amit egyenesen csodálni tudok bennük, az a bizonyos hazafias öntudat, büszkék magukra, a népükre. Itthon ezt nem látom. :(
És vannak isteni sütijeik. Amiket mondjuk feleannyi cukorral kell megcsinálni, hogy ehető legyen, a krémes cuccokhoz is kb. feleannyi krémet kell kenni, de ha a saját szájízünk szerint csináljuk, nagyon jók lehetnek. ;)

Szeretem én a hagyományos magyar kajákat, sütiket, de az ember kísérletezik... :)



Almás pite

Hozzávalók
tészta
35 dkg liszt
18 dkg kockákra vágott vaj
2 ek porcukor
csipetnyi só
0,3 dl víz

töltelék
40 dkg alma
10 dkg cukor
2,5 ek liszt
kk őrölt fahéj
1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
1 ek citromlé
4 dkg kockákra vágott vaj


Elkészítés

Melegítsük elő a sötőt 180°C-ra.
A tésztához morzsoljuk össze a lisztet a vajjal. Gyúrjuk rugalmas tésztává a porcukorral, csipetnyi sóval, meg a vízzel. Fóliába csomagolva tegyük mélyhűtőbe úgy negyed órára.
A töltelékhez hámozzuk meg az almát, csumázzuk ki, vágjuk cikkekre, majd vékonyan szeleteljük fel. A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, és a liszttel keverjük össze, ízesítsük csipetnyi sóval és citromlével.
A tészta felét lisztezett deszkán nyújtsuk akkorára hogy a piteformát ki tudjuk bélelni vele. A forma szélén kilógó részt vágjuk le. Rakjuk bele a tölteléket, locsoljuk meg egy kevés vízzel, és szórjuk rá a kis kockákra vágott vajat.
A maradék tésztát is nyújtsuk kerek lappá, borítsuk rá, és a széleket nyomkodjuk össze. A kilógó tésztát hajtsuk vissza, és ujjainkkal hullámosítsuk a szélét. A felső tésztaréteget villával szurkáljuk meg, vagy vágjunk rá késsel lyukakat, hogy a sülés közben keletkező gőz kijöhessen. A tetejét kenjük meg vízzel, majd szórjuk meg porcukorral.
55-60 perc alatt süssük szép pirosra.
Tálalhatjuk hidegen vagy melegen.