2010. április 13., kedd

Almás pite, olyan amerikai fajta

Különösebben nem vagyok oda az észak-amerikai kultúráért. Ott a hülye fegyvermániájuk, a mindent-édesen-eszünk mániájuk, a megalomániájuk, na meg a környezet-barátságtalanságuk.
De vannak jó dolgaik. Amit egyenesen csodálni tudok bennük, az a bizonyos hazafias öntudat, büszkék magukra, a népükre. Itthon ezt nem látom. :(
És vannak isteni sütijeik. Amiket mondjuk feleannyi cukorral kell megcsinálni, hogy ehető legyen, a krémes cuccokhoz is kb. feleannyi krémet kell kenni, de ha a saját szájízünk szerint csináljuk, nagyon jók lehetnek. ;)

Szeretem én a hagyományos magyar kajákat, sütiket, de az ember kísérletezik... :)



Almás pite

Hozzávalók
tészta
35 dkg liszt
18 dkg kockákra vágott vaj
2 ek porcukor
csipetnyi só
0,3 dl víz

töltelék
40 dkg alma
10 dkg cukor
2,5 ek liszt
kk őrölt fahéj
1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
1 ek citromlé
4 dkg kockákra vágott vaj


Elkészítés

Melegítsük elő a sötőt 180°C-ra.
A tésztához morzsoljuk össze a lisztet a vajjal. Gyúrjuk rugalmas tésztává a porcukorral, csipetnyi sóval, meg a vízzel. Fóliába csomagolva tegyük mélyhűtőbe úgy negyed órára.
A töltelékhez hámozzuk meg az almát, csumázzuk ki, vágjuk cikkekre, majd vékonyan szeleteljük fel. A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, és a liszttel keverjük össze, ízesítsük csipetnyi sóval és citromlével.
A tészta felét lisztezett deszkán nyújtsuk akkorára hogy a piteformát ki tudjuk bélelni vele. A forma szélén kilógó részt vágjuk le. Rakjuk bele a tölteléket, locsoljuk meg egy kevés vízzel, és szórjuk rá a kis kockákra vágott vajat.
A maradék tésztát is nyújtsuk kerek lappá, borítsuk rá, és a széleket nyomkodjuk össze. A kilógó tésztát hajtsuk vissza, és ujjainkkal hullámosítsuk a szélét. A felső tésztaréteget villával szurkáljuk meg, vagy vágjunk rá késsel lyukakat, hogy a sülés közben keletkező gőz kijöhessen. A tetejét kenjük meg vízzel, majd szórjuk meg porcukorral.
55-60 perc alatt süssük szép pirosra.
Tálalhatjuk hidegen vagy melegen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése