2010. szeptember 23., csütörtök

Dávidom

Augusztus 18-án tényleg megszületett Dávid.
Nem volt egyszerű a dolog, még Pécsre is lekerült a Gyermekklinikára. Szerencsére nem túl komoly a dolog, bár műteni kell majd. Remélem hamar túl leszünk a dolgon.

Íme, ő az:

2010. augusztus 1., vasárnap

Higgyétek el, nagyon jó okom van rá, hogy nem frissítem a blogot. :)
Előre láthatólag két hét múlva bővül eggyel családunk férfiállománya, augusztus 18-ra várható Dávid születése.
Hát ezért marad el a sütés, mert se idő, se energia... Ha meg mégis sütök valamit, az vagy nem méltó a közlésre, vagy... Nincs vagy, mostanában nem sikerülnek túl jól a sütikék. Na de majd változik ez is. Remélem. ;)

2010. május 15., szombat

Epres-joghurtos túrótorta

Robi szülinapjára készült ez az epres torta. Bizony, ez már a második, hihetetlen...


Epres-joghurtos túrótorta

Tésztához:

3 tojás
3 ek cukor
3 ek liszt
8 dkg vaj
fél citrom reszelt héja 


Krémhez:
75 dk túró
6 ek cukor
20 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
6 dl joghurt
3 dkg zselatin

1 kg eper

Díszítéshez:
pár szem eper



Elkészítés

Tészta:
A vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
Az epret mossuk, lecsumázzuk.
A tojások fehérjét a cukorral és pár csepp citromlével kemény habbá verjük.
Hozzáadjuk a tojássárgákat egyesével, majd a lisztet kanalanként.
Citromhéjat reszelünk hozzá és adjuk a langyos olvasztott vajat. Lazán összekeverjük és tortaformába öntjük.
Forró sütőbe tesszük, takarék lángon megsütjük, a sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
Amikor a tészta kihűlt, a tortaforma peremét vajas papírral átkenjük és félbevágott eperszemekkel körberakjuk.
Pár szép szem epret a díszítéshez félreteszünk, a többit nagyobb darabokra vágjuk.
Beleöntjük a krémet és legalább két órára hűtőbe tesszük.


Krém
:
A vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
A túrót a cukorral és a langyos vajjal jól átkeverjük és
citromhéjat reszelünk rá.
A joghurtot a zselatinnal állandó keverés közben összemelegítjük, melegen a túróhoz adjuk és elkeverjük.

Lazán hozzákeverjük a darabolt eperszemeket és az egészet a tésztára öntjük.


2010. április 21., szerda

Házi krémes

Nagymamám szülinapjára kitaláltam, hogy csinálok neki egy jó kis házi krémest.
Nagyon szereti a krémes sütiket, minél krémesebb, annál jobb. És ha cukrászdában jár, az biztos, hogy krémest eszik. Így magától értetődött, hogy ez készül neki. :)




Hozzávalók
alja
fél csomag leveles tészta

krém
1 l víz
3 tasak vaníliás pudingpor
2 tasak vaníliás cukor
6 tojás fehérje
200 g porcukor

teteje
12 dk vaj
20 dk cukor
2 tojás
16 dk liszt
1/4 tk sütőpor
kis csipet só
0,8 dl tej

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.
Nyújtsuk ki a fél leveles tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire téve süssük meg. Mindenképpen szúrkáljuk meg előtte, mert felpúposodik.

A tetejéhez krémesre keverjük a vajat a cukorral.
Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, a sütőport, a sót és a tejet.
Sütőpapírral bélelt tepsire akkora pacát csinálunk a tésztából, mint amekkorára a leveles tésztát nyújtjuk.
Betoljuk a sütőbe, pár perc alatt megsül. Közben ezt is meg kell szúrkálni, hogy egyenletes maradjon.

Amíg a tészta kihűl, elkészítjük a krémet. A krémhez egy liter vízben a vaníliás pudingot, a vaníliás cukorral együtt, sűrű krémmé főzzük. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük és hozzákeverjük a forró, pudingos krémhez, még pár percig főzzük és kész is.

Az alsó lapra ráhalmozzuk a csak kicsit kihűlt krémet, majd rátesszük a tetejét.
Megszórjuk porcukorral, és kockákra vágjuk.

Amerikai fánk

Nemrég kitaláltam, hogy márpedig én amerikai fánkot akarok enni.
Kerestem receptet, találtam is sokat, és kiválasztottam egyet. Pár nap múlva végre rá is szántam magam, nekiálltam. A gond az volt, hogy a receptben minden dkg-ban volt megadva, de a cukor g-ban. Én meg nem figyeltem, így 10-szeres mennyiség került bele. Persze nem kelt meg, ronda ragacs volt az egész, ment a kukába.
A szép az egészben az, hogy a franciakrémesből megmaradt tojássárgákat akartam felhasználni, de ehelyett kidobtam még fél kiló lisztet, fél kiló cukrot, egy kis vajat és élesztőt...
Írtam volna a recept gazdájának, hogy arra érdemes odafigyelni egy recept leírásakor, hogy egységesek legyenek a mértékegységek, de ahhoz regisztrálni kellett volna az oldalon, ahhoz meg nem volt kedvem.
Persze én voltam a balfék, hogy nem figyeltem oda, de hát ki látott már ilyet?!

Úgy egy hét múlva nekiálltam egy másik receptnek, de csak fél adagot csináltam, mert hogy ki tudja, mi lesz belőle. A recept jó volt, csak a sütési időt kell módosítani, mert bár nem maradt nyers a tészta, de az élesztő-íznek, ami fél nap után eléggé érződött, jót tett volna még egy kis forróság.

2010. április 13., kedd

Almás pite, olyan amerikai fajta

Különösebben nem vagyok oda az észak-amerikai kultúráért. Ott a hülye fegyvermániájuk, a mindent-édesen-eszünk mániájuk, a megalomániájuk, na meg a környezet-barátságtalanságuk.
De vannak jó dolgaik. Amit egyenesen csodálni tudok bennük, az a bizonyos hazafias öntudat, büszkék magukra, a népükre. Itthon ezt nem látom. :(
És vannak isteni sütijeik. Amiket mondjuk feleannyi cukorral kell megcsinálni, hogy ehető legyen, a krémes cuccokhoz is kb. feleannyi krémet kell kenni, de ha a saját szájízünk szerint csináljuk, nagyon jók lehetnek. ;)

Szeretem én a hagyományos magyar kajákat, sütiket, de az ember kísérletezik... :)



Almás pite

Hozzávalók
tészta
35 dkg liszt
18 dkg kockákra vágott vaj
2 ek porcukor
csipetnyi só
0,3 dl víz

töltelék
40 dkg alma
10 dkg cukor
2,5 ek liszt
kk őrölt fahéj
1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
1 ek citromlé
4 dkg kockákra vágott vaj


Elkészítés

Melegítsük elő a sötőt 180°C-ra.
A tésztához morzsoljuk össze a lisztet a vajjal. Gyúrjuk rugalmas tésztává a porcukorral, csipetnyi sóval, meg a vízzel. Fóliába csomagolva tegyük mélyhűtőbe úgy negyed órára.
A töltelékhez hámozzuk meg az almát, csumázzuk ki, vágjuk cikkekre, majd vékonyan szeleteljük fel. A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, és a liszttel keverjük össze, ízesítsük csipetnyi sóval és citromlével.
A tészta felét lisztezett deszkán nyújtsuk akkorára hogy a piteformát ki tudjuk bélelni vele. A forma szélén kilógó részt vágjuk le. Rakjuk bele a tölteléket, locsoljuk meg egy kevés vízzel, és szórjuk rá a kis kockákra vágott vajat.
A maradék tésztát is nyújtsuk kerek lappá, borítsuk rá, és a széleket nyomkodjuk össze. A kilógó tésztát hajtsuk vissza, és ujjainkkal hullámosítsuk a szélét. A felső tésztaréteget villával szurkáljuk meg, vagy vágjunk rá késsel lyukakat, hogy a sülés közben keletkező gőz kijöhessen. A tetejét kenjük meg vízzel, majd szórjuk meg porcukorral.
55-60 perc alatt süssük szép pirosra.
Tálalhatjuk hidegen vagy melegen.

2010. március 21., vasárnap

Erdeigyümis-vaníliás minitorta

Hirtelen felindulásból újragondoltam a minitortákat.
Valahogy a vajas krém túl tömény volt, még pudinggal lazítva is, de már nagyon ettem volna egy kis krémes, gyümölcsös sütit. A pudingért meg nem vagyok oda, ezért is leptem meg magam azzal a gondolattal, hogy krém helyett puding kerülhetne a tortácskákra.
Elsőre tejszín ízű került rá, tetejébe málnaszemekkel. Isteni finom volt. Szépnek nem mondhatnám, mert megvártam, míg kihűl a puding, akkor meg már elég csúnyán sikerült a sütire halmozni.
Másodikra vanília puding készült, és még melegen szépen a tortákra kanalaztam. Ezekre erdeigyümölcs keverékből került egy-egy kanállal.
A gyümölcsöt a héten vettem, egy-egy dobozzal, fagyasztva. Holnap asszem veszek még párat. :)
Juj, mikor a málna kezdett kiolvadni, hát az az illat... Mennyei!


Erdeigyümis-vaníliás minitorta (12 db)

Hozzávalók
125 g lágy vaj
125 g cukor
2 tojás
125 g liszt
1/2 tk sütőpor
2-3 ek tej

1 cs. pudingpor
2-3 ek cukor
kb. 20 dk gyümölcs

Elkészítés
Keverjük el jól a vajat a cukorral. Keverés közben adjuk hozzá a tojásokat, egy-egy kanál lisztel felváltva. Ezután mehet bele a maradék liszt, a sütőpor, majd a tej.
Muffinsütő formába rakjunk papírkapszlikat, bele a tésztát, aztán 200 C-os sütőben 15-20 percig süssük.
Sütés közben készítsük el a pudingot, én az előírtnál mindig egy kicsit kevesebb cukorral csinálom, így is elég édes.
Ha kivettük a sütit a sütőből, hagyjuk pár percig a formában, aztán tegyük rácsra hűlni. Ekkor már mehet rá a puding. Még meleg legyen, akkor lesz szép.
Erre kerül a kiolvasztott - vagy ha már tombol a nyár, jöhet a friss - gyümölcs.

2010. február 21., vasárnap

Dobos torta

Elkészült a harmadik dobos tortám. Most Robi unokatesójának 4. szülinapjára készült, és ez lett eddig a legjobb.
Agyon is dícsértek a vendégek, én meg csak "pironkodtam", nem bírom én a sok dícséretet.
Most kipróbáltam vajkrémmel, amibe az előírt szirupnak kb csak a felét raktam bele, így éppen csak egy kicsit volt édes, nem volt émelygős. A tészta is jól sikerült, annak köszönhetően, hogy felcseréltem a receptben leírt lépéseket, és a felvert tojásfehérjébe kevertem bele a robotgéppel a tojás sárgáját. Ekkor már annyira tele volt a keverőedény, hogy a lisztet már falapáttal forgattam bele. Nem tört össze a hab, ami a másik módszerrel soha nem sikerült.
A teteje most sem lett tökéletes, de így is jobb, mint az előzőek. Most előre felvágtam a lapot 16 cikkre, és egyenként csorgattam rá a cukrot. A végén jó sok tejszínhab kellett, hogy eltakarja a ronda közepét, de oda úgyis helyet kellett csinálni egy marcipán Süsünek - vagy ahogy Andris mondta, Susunek.



Dobos torta

Hozzávalók
tészta:
8 db tojás
20 dkg liszt
16 dkg cukor

krém: - az itt megadott mennyiségű szirup fele is elég
50 dkg cukor
1.5 dl víz
2 evőkanál citromlé
75 dkg szoba hőmérsékletű Ráma margarin
1 cs. csokis pudingpor
3 dl tej
cukrozatlan kakaópor

máz:
1 kávéskanál vaj/ margarin,
25 dkg cukor,
néhány csepp citromlé

Elkészítés

Először a vajkrémhez való sziruphoz felforraljuk a cukrot a vízzel. Ha feljön a habja, azt ecsettel le kell szedni, különben kikristályosodik - nálam valamiért nem volt leszedhető hab, pedig ott álltam egy ecsettel a kezemben.
Ha elég sűrű, belecsurgatjuk a citromlevet, és még 3 percig forraljuk. Ezután levesszük a tűzről, pár csepp vízzel meglocsoljuk, lefedjük és hagyjuk kihűlni.
A 3 dl tejből jó sűrű pudingot főzünk, azt is hagyjuk kihűlni.
A szobahőmérsékletű margarint kis darabokban keverőtálba tesszük, habosra verjük. A kihűlt szirupot és a pudingot hozzákeverjük, és a kakaóporból hozzákeverünk annyit, amennyit jónak látunk.

A sütőt előmelegítjük 220C-ra.
A tésztához szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját a cukor egyharmad részével habosra keverjük.
A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját és a lisztet.
Sütőpapírra vagy szilikon sütőlapra ráteszünk egy tortagyűrűt, belekanalazzuk a tésztát - na nem az egészet, mert 6 lapot kell majd kisütni az egész tésztából. Betoljuk a sütőbe, szép világosbarnára sütjük - légkeverésesben kb 5 perc, bár nem mértem az időt.

A legszebb tortalapot félretesszük, a többit megkenjük a krémmel. Az utolsót is, és az oldalát is. Próbáljuk minél egyenletesebben, hogy ne egy ferdetornyot kapjunk a végére. Mondjuk egy jó nagy késsel egyengessük el, hasonlóan, ahogy vakolni szoktak a szakemberek. :)

A végén készítsük el a mázat. Fontos, hogy ne kevergessük, mert becsomósodik, amit már aligha tudunk jóvá tenni. Arra is vigyázzunk, hogy ne pirítsuk túl, nehogy keserű legyen a végére.
Ha kicsit megmelegítjük a lapot, kicsit könnyítünk a dolgunkon.
Ha egyben hagyjuk a lapot, nagyon gyorsan kell dolgozni, mert nagyon gyorsan megszilárdul a máz. Egy jól megvajazott nagykéssel vágjuk fel, amíg meleg.
Ha előre felvágjuk a lapot, valamivel könnyebb dolgunk van, csak akkor meg nem illeszkednek majd szépen a cikkek a torta tetején.

Ja, és a végén tejszínhabbal díszítsük. A 2 dl-es dobozos bőven elég rá, még marad is belőle.

Anris, az ő Susus tortájával


2010. február 10., szerda

Dán tészta

Na, lehet hogy sikerül visszatérnem a konyhába.
Pár hete készült ez a péksüti, nagyon jó lett, mind hamar elfogyott.
Nekem elsőre kicsit macerásnak tűnt megcsinálni, de rájöttem, hogy csak későn álltam neki, már fáradt voltam.
Nigellánál ez a recept kétféle péksüti alapja. Az egyik mandulás, amit bár mindig imádtam, most ott áll egy zacsival a fiókban, de ránézni is alig bírok.
A másik a dán sajtos, ami a neve alapján sósnak tűnhet, de nem az. A túrós batyuhoz hasonlít, csak a tészta más.


Dán tészta

Hozzávalók
60 ml meleg víz
1 1/4 dl szobahőmérsékletű tej
1 nagy szobahőmérsékletű tojás
350 g liszt
7 g porélesztő vagy 15 g friss
1 tk só
25 g cukor
250 g vaj hidegen, 1/2 cm-es csíkokra vágva

Elkészítés
Öntsük a vizet és a tejet egy mérőedénybe, adjuk hozzá a tojást, az egészet kézi habverővel vagy villával verjük fel.
Egy nagy tálban keverjük el a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot, keverjük el egy kicsit. Adjuk hozzá a hideg vajszeleteket és keverjük össze a masszát, de csak annyira, hogy a vaj kicsit összetörjön. A cél az, hogy látható, kb 1 cm-es darabkák maradjanak.
Öntsük hozzá a mérőedény tartalmát, és kézzel vagy gumispatulával keverjük össze az anyagokat, de ne dolgozzuk össze túlságosan. A cél az, hogy nyúlós masszát kapjunk, amiben még mindig ott vannak a vajdarabkák. Takarjuk le a tálat fóliával vagy egy vászonkendővel, tegyük be a hűtőbe, hagyok ott másnap reggelig, vagy legfeljebb négy napig.
A tészta elkészítése előtt vegyük ki a masszát a hűtőből, hagyjuk hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, majd nyújtófával formázzunk belőle egy 50x50 cm-es négyzetet. Hajtsuk három egyenlő részre, majd megint nyújtsuk ki 50x50 cm-esre. Ezt ismételjük meg még egyszer. Aztán az egészet még kétszer...
Mivel a legtöbb recepthez csak a tészta fele kell, vágjuk ketté. Csomagoljuk be őket, és tegyük a hőtőbe egy fél órára. (Maximum 4 napig tárolhatjuk hűtőben, ha később használjuk fel, le is fagyaszthatjuk.)


Dán sajtos

Hozzávalók (6 darabhoz)
1/2 adag dán alaptészta kinyújtva
200 g ricotta
6 ek cukor
csipetnyi só
1 ek reszelt citromhéj
1 nagy tojás felverve
3 ek vaj felolvasztva majd lehűtve

a tojásos bevonóhoz
1 nagy tojás
2 ek tejjel felverve

Elkészítés
Keverjük el a ricottát, a cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojást és a vajat, és készítsük el a tölteléket. A tésztát nyújtsuk ki, formázzunk belőle egy nagy négyszöget, majd vágjuk félbe. Mindkét fél részt vágjuk három részre. Az így kapott négyszögekre tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket. Csippentsük fel a négyszögek sarkait, és fogjuk össze.
Helyezzük a tepsikbe, kenjük meg a tojásos bevonóval. Hagyjuk, hogy a kétszeresére dagadjon (kb. másfél óra).
Közben melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Ha a sütemények szétnyíltak, fogjuk össze a sarkaikat újra, majd helyezzük a sütőbe, és hagyjuk ott 15 percig, vagy míg felpuffadnak és aranybarnára színeződnek.