2014. március 31., hétfő

Kakaós csiga-biga

Egyik este megkérdeztem a két kölkömet, hogy mi legyen a vacsi. Robi szerintem meg sem hallotta, éppen Obi van Kenobiként harcolt a droidok ellen. Dávid viszont - aki imádja a pocakját -, rögtön válaszolt, kakaóscsigát kért.
Egy fenét! - gondoltam rögtön, de mikor Dávidom szépen kérte, hogy süssünk, beadtam a derekam. Végülis még csak 5 óra volt, vacsiig még összejöhet.
Fellapoztam gyorsan azt az újságot, amit a héten vettem - hónapok óta az elsőt -, és csodák csodájára volt benne kakaóscsiga recept.
Csak egy kicsit változtattam rajta, mert a fehérliszt és a cukor kicsit mumus lett nálunk. Is.

Csiguszok
Kakaós csiga

Hozzávalók (12db)
50 dkg zabliszt
1 tasak szárított élesztő
5 dkg nádcukor
3 dl langyos tej
5 dkg vaj
1 kk só

10 dkg olvasztott vaj
10 dkg nádcukor
3 dkg holland kakaópor

Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk, mehet mellé a só, cukor és az élesztő, jól elkeverjük, és várunk vele, amíg minden szobahőmérsékletű lesz.
Belekeverjük a langyos tejet, és a vajat is, dagasztjuk amíg egynemű nem lesz. A tejet kis adagokban, lehet hogy végül nem kell mind.
Megkelesztjük, én ezt a sütőben szoktam, a letakart tálat betolom az 50C-os sütőbe. 20-25 perc alatt szépen megdagad.

Közben a 10 dkg olvasztott vajjal elkeverjük a 10 dkg nádcukrot és a kakaóport.

Kelesztés után 180 C-ra tekerjük a sütőt, amíg elkészítjük a csigákat, felmelegszik a sütő is. 

A megkelt tésztánkat lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a kakaós krémmel és feltekerjük. Jó szorosan.
A tekercsből 2 cm széles darabkákat vágunk és az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.

 20 percig langyos helyen pihentetjük, majd  20-25 perc alatt megsütjük.

nagycsigák és kiscsigák
Kiscsigák is készültek. Dávidom segített a sütésnél, felkapta a kis kötényét, elővettük a kis nyújtódeszkát és a kis sodrófát is. Kapott egy kis darab tésztát és a széken térdelve készítette a kicsi csigáit. Ééédi.

azért megkóstolta a krémet is :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése