2016. július 31., vasárnap

Zabpelyhes keksz

Jó pajtásom ez a zabos keksz, sajnos időnként háttérbe szorul. Pedig amellett hogy finom és jól variálható, a benne lévő zabpehely jó hatással van a szervezetre. Sportolás mellé is szuper, de ha csak a napi nasit váltjuk ki vele, már jól járunk. Emellett egyszerű és gyorsan elkészül. Szinte magától :D
Csupa rost, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukorszintet és az emésztésre is jó hatással van. Tele van B1- és E-vitaminnal, cinkkel, foszforral, magnéziummal, mangánnal, szelénnel és vassal. És ez csak a zabpehely.
Emellé már szinte bármit keverhetünk, persze túlzásokba nem kell esni, fehér liszttel, fehér cukorral sokat árthatunk neki. Én mondjuk töpörtyűt sem kevernék bele, sem kolbászkarikákat. ;D


Zabpelyhes keksz 

Hozzávalók (kb 20db)
10dkg vaj/kókusz-/pálmazsír
10dkg nádcukor
2 tojás
10dkg zabpehely
10dkg zabliszt
10dkg magkeverék
10dkg műzli
1/2 tk sütőpor
csipet só


Elkészítés
A vajat a cukorral kikeverjük, hozzákeverjük a tojásokat, majd a minden mást. A sütőport és a sót érdemes előre belekeverni a lisztbe, így jobban eloszlik.
A masszából vizes kézzel diónyi gombócokat görgetünk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vizes villával lenyomkodjuk, aztán a 170C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 15 perc alatt megsütjük.


Persze nem csak légkeverésesben lehet, akkor kicsit tovább kell sütni, kb 20-25 percet.
A magkeverék és a műzli helyettesíthető, mehet bele dió, mogyoró, aszalt gyümölcsök, akár aprított étcsoki is.
Én most nem helyettesítettem ezeket, viszont borítottam a masszába kb egy maréknyi chia magot. Jópofa, ahogy ropognak a szemek a fogam alatt, az meg kimondottan fura, hogy a fogaimnál elbújt chia magok magukba szívják a nedvességet, megjelenik rajtuk a zselés bevonat, így tükör nélkül is le lehet halászni a kis fekete pöttyöket a fogakról. :D




Magkeverék

A nálam a zabkeksz egyik alappillére. Tudjuk, hogy fontosak ezek a magok, de máshogy nem nagyon kerülnek be a szervezetbe - legalábbis az enyémbe.

Nincs különösebb recept, simán serpenyőben megpirítom a szezámmagot, napraforgó- és a tökmagot.
Ezeket rétegelve betöltöttem egy nagyobb üvegbe, aztán rögtön föl is használtam egy nagyon nagy adag zabpelyhes kekszhez.



A szezámmag kalcium mellett mangán, réz, magnézium, vas, foszfor, cink, B1- és E vitamin, egészséges fehérje és rost forrás is.
A tökmagnak magas a fehérje- és a zsírtartalma, élelmirostban és esszenciális zsírsavakban gazdag, de alacsony a szénhidrát tartalma. Rengeteg magnéziumot, káliumot, E-, F, B1- és B2-, D-vitamint,  szelént, cinket és rezet is tartalmaz.
A napraforgómagot magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt is szeretjük.