Egy fenét! - gondoltam rögtön, de mikor Dávidom szépen kérte, hogy süssünk, beadtam a derekam. Végülis még csak 5 óra volt, vacsiig még összejöhet.
Fellapoztam gyorsan azt az újságot, amit a héten vettem - hónapok óta az elsőt -, és csodák csodájára volt benne kakaóscsiga recept.
Csak egy kicsit változtattam rajta, mert a fehérliszt és a cukor kicsit mumus lett nálunk. Is.
Csiguszok |
Hozzávalók (12db)
50 dkg zabliszt
1 tasak szárított élesztő
5 dkg nádcukor
3 dl langyos tej
5 dkg vaj
1 kk só
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg nádcukor
3 dkg holland kakaópor
Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk, mehet mellé a só, cukor és az élesztő, jól elkeverjük, és várunk vele, amíg minden szobahőmérsékletű lesz.
Belekeverjük a langyos tejet, és a vajat is, dagasztjuk amíg egynemű nem lesz. A tejet kis adagokban, lehet hogy végül nem kell mind.
Megkelesztjük, én ezt a sütőben szoktam, a letakart tálat betolom az 50C-os sütőbe. 20-25 perc alatt szépen megdagad.
Közben a 10 dkg olvasztott vajjal elkeverjük a 10 dkg nádcukrot és a kakaóport.
Kelesztés után 180 C-ra tekerjük a sütőt, amíg elkészítjük a csigákat, felmelegszik a sütő is.
A megkelt tésztánkat lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a kakaós krémmel és feltekerjük. Jó szorosan.
A tekercsből 2 cm széles darabkákat vágunk és az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
20 percig langyos helyen pihentetjük, majd 20-25 perc alatt megsütjük.
nagycsigák és kiscsigák |
azért megkóstolta a krémet is :) |