2010. február 10., szerda

Dán tészta

Na, lehet hogy sikerül visszatérnem a konyhába.
Pár hete készült ez a péksüti, nagyon jó lett, mind hamar elfogyott.
Nekem elsőre kicsit macerásnak tűnt megcsinálni, de rájöttem, hogy csak későn álltam neki, már fáradt voltam.
Nigellánál ez a recept kétféle péksüti alapja. Az egyik mandulás, amit bár mindig imádtam, most ott áll egy zacsival a fiókban, de ránézni is alig bírok.
A másik a dán sajtos, ami a neve alapján sósnak tűnhet, de nem az. A túrós batyuhoz hasonlít, csak a tészta más.


Dán tészta

Hozzávalók
60 ml meleg víz
1 1/4 dl szobahőmérsékletű tej
1 nagy szobahőmérsékletű tojás
350 g liszt
7 g porélesztő vagy 15 g friss
1 tk só
25 g cukor
250 g vaj hidegen, 1/2 cm-es csíkokra vágva

Elkészítés
Öntsük a vizet és a tejet egy mérőedénybe, adjuk hozzá a tojást, az egészet kézi habverővel vagy villával verjük fel.
Egy nagy tálban keverjük el a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot, keverjük el egy kicsit. Adjuk hozzá a hideg vajszeleteket és keverjük össze a masszát, de csak annyira, hogy a vaj kicsit összetörjön. A cél az, hogy látható, kb 1 cm-es darabkák maradjanak.
Öntsük hozzá a mérőedény tartalmát, és kézzel vagy gumispatulával keverjük össze az anyagokat, de ne dolgozzuk össze túlságosan. A cél az, hogy nyúlós masszát kapjunk, amiben még mindig ott vannak a vajdarabkák. Takarjuk le a tálat fóliával vagy egy vászonkendővel, tegyük be a hűtőbe, hagyok ott másnap reggelig, vagy legfeljebb négy napig.
A tészta elkészítése előtt vegyük ki a masszát a hűtőből, hagyjuk hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, majd nyújtófával formázzunk belőle egy 50x50 cm-es négyzetet. Hajtsuk három egyenlő részre, majd megint nyújtsuk ki 50x50 cm-esre. Ezt ismételjük meg még egyszer. Aztán az egészet még kétszer...
Mivel a legtöbb recepthez csak a tészta fele kell, vágjuk ketté. Csomagoljuk be őket, és tegyük a hőtőbe egy fél órára. (Maximum 4 napig tárolhatjuk hűtőben, ha később használjuk fel, le is fagyaszthatjuk.)


Dán sajtos

Hozzávalók (6 darabhoz)
1/2 adag dán alaptészta kinyújtva
200 g ricotta
6 ek cukor
csipetnyi só
1 ek reszelt citromhéj
1 nagy tojás felverve
3 ek vaj felolvasztva majd lehűtve

a tojásos bevonóhoz
1 nagy tojás
2 ek tejjel felverve

Elkészítés
Keverjük el a ricottát, a cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojást és a vajat, és készítsük el a tölteléket. A tésztát nyújtsuk ki, formázzunk belőle egy nagy négyszöget, majd vágjuk félbe. Mindkét fél részt vágjuk három részre. Az így kapott négyszögekre tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket. Csippentsük fel a négyszögek sarkait, és fogjuk össze.
Helyezzük a tepsikbe, kenjük meg a tojásos bevonóval. Hagyjuk, hogy a kétszeresére dagadjon (kb. másfél óra).
Közben melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Ha a sütemények szétnyíltak, fogjuk össze a sarkaikat újra, majd helyezzük a sütőbe, és hagyjuk ott 15 percig, vagy míg felpuffadnak és aranybarnára színeződnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése