2010. február 21., vasárnap

Dobos torta

Elkészült a harmadik dobos tortám. Most Robi unokatesójának 4. szülinapjára készült, és ez lett eddig a legjobb.
Agyon is dícsértek a vendégek, én meg csak "pironkodtam", nem bírom én a sok dícséretet.
Most kipróbáltam vajkrémmel, amibe az előírt szirupnak kb csak a felét raktam bele, így éppen csak egy kicsit volt édes, nem volt émelygős. A tészta is jól sikerült, annak köszönhetően, hogy felcseréltem a receptben leírt lépéseket, és a felvert tojásfehérjébe kevertem bele a robotgéppel a tojás sárgáját. Ekkor már annyira tele volt a keverőedény, hogy a lisztet már falapáttal forgattam bele. Nem tört össze a hab, ami a másik módszerrel soha nem sikerült.
A teteje most sem lett tökéletes, de így is jobb, mint az előzőek. Most előre felvágtam a lapot 16 cikkre, és egyenként csorgattam rá a cukrot. A végén jó sok tejszínhab kellett, hogy eltakarja a ronda közepét, de oda úgyis helyet kellett csinálni egy marcipán Süsünek - vagy ahogy Andris mondta, Susunek.



Dobos torta

Hozzávalók
tészta:
8 db tojás
20 dkg liszt
16 dkg cukor

krém: - az itt megadott mennyiségű szirup fele is elég
50 dkg cukor
1.5 dl víz
2 evőkanál citromlé
75 dkg szoba hőmérsékletű Ráma margarin
1 cs. csokis pudingpor
3 dl tej
cukrozatlan kakaópor

máz:
1 kávéskanál vaj/ margarin,
25 dkg cukor,
néhány csepp citromlé

Elkészítés

Először a vajkrémhez való sziruphoz felforraljuk a cukrot a vízzel. Ha feljön a habja, azt ecsettel le kell szedni, különben kikristályosodik - nálam valamiért nem volt leszedhető hab, pedig ott álltam egy ecsettel a kezemben.
Ha elég sűrű, belecsurgatjuk a citromlevet, és még 3 percig forraljuk. Ezután levesszük a tűzről, pár csepp vízzel meglocsoljuk, lefedjük és hagyjuk kihűlni.
A 3 dl tejből jó sűrű pudingot főzünk, azt is hagyjuk kihűlni.
A szobahőmérsékletű margarint kis darabokban keverőtálba tesszük, habosra verjük. A kihűlt szirupot és a pudingot hozzákeverjük, és a kakaóporból hozzákeverünk annyit, amennyit jónak látunk.

A sütőt előmelegítjük 220C-ra.
A tésztához szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját a cukor egyharmad részével habosra keverjük.
A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját és a lisztet.
Sütőpapírra vagy szilikon sütőlapra ráteszünk egy tortagyűrűt, belekanalazzuk a tésztát - na nem az egészet, mert 6 lapot kell majd kisütni az egész tésztából. Betoljuk a sütőbe, szép világosbarnára sütjük - légkeverésesben kb 5 perc, bár nem mértem az időt.

A legszebb tortalapot félretesszük, a többit megkenjük a krémmel. Az utolsót is, és az oldalát is. Próbáljuk minél egyenletesebben, hogy ne egy ferdetornyot kapjunk a végére. Mondjuk egy jó nagy késsel egyengessük el, hasonlóan, ahogy vakolni szoktak a szakemberek. :)

A végén készítsük el a mázat. Fontos, hogy ne kevergessük, mert becsomósodik, amit már aligha tudunk jóvá tenni. Arra is vigyázzunk, hogy ne pirítsuk túl, nehogy keserű legyen a végére.
Ha kicsit megmelegítjük a lapot, kicsit könnyítünk a dolgunkon.
Ha egyben hagyjuk a lapot, nagyon gyorsan kell dolgozni, mert nagyon gyorsan megszilárdul a máz. Egy jól megvajazott nagykéssel vágjuk fel, amíg meleg.
Ha előre felvágjuk a lapot, valamivel könnyebb dolgunk van, csak akkor meg nem illeszkednek majd szépen a cikkek a torta tetején.

Ja, és a végén tejszínhabbal díszítsük. A 2 dl-es dobozos bőven elég rá, még marad is belőle.

Anris, az ő Susus tortájával


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése