2009. szeptember 7., hétfő

Házi túró


Hozzávalók
3 l friss, házi tej
3 l tejből körülbelül 35-40 dkg túró és 2 dl tejföl várható, a tej minőségétől függően.

Elkészítés
A tejet tiszta, széles szájú üvegedénybe töltjük, tányérral letakarjuk. Az üveg azért jó, mert láthatjuk hogy áll az altatás.

2 -3 nap alatt megaltatjuk a tejet.

A tetejéről lekanalazzuk a tejfölt.

Az üveget egy nagyobb lábasba állítjuk, vizet öntünk mellé.

Kis lángon lassan melegítjük. A fehérjék már 40 fokon kezdenek kicsapódni, fontos hogy ne hagyjuk túlmelegedni. Addig melegítsük, amíg egész tömeg jól átmelegszik. Kézzel érezhető, hogy az üveg felső része is átmelegedett. Akkor óvatosan megkeverjük.

Egy tésztaszűrőre ritka szövésű szövetet terítünk, a szűrőt egy fazékra helyezzük, ráöntjük a jól átmelegedett aludttejet.

Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni.

A fazékban összegyűlő savót jól behűtve megisszuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése