2009. szeptember 27., vasárnap

Vajas minitorta

Talán a legegyszerűbb tészta minitortákhoz. Gyönyörű, sárga, vajas piskóta. Habzsákkal és fánk-töltő csővel megtölthetjük, de az is elég, ha csak a tetejére kerül krém.




Hozzávalók (18 db)
20 dkg szoba hőmérsékletű vaj
30 dkg cukor
3 tojás
1/2 tk vanília kivonat
1/4 tk mandula kivonat
25 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
1/4 tk só
125 ml tej

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.

Robotgéppel keverjük krémesre egy tálban a vajat és a cukrot. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a vanília és a mandula kivonatot.

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Ezt a keveréket öntsük a vajas, cukros tojásos masszához a tejjel együtt.

Muffin formában süssük 20-25 percig.
10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd tegyük rácsra, azon hűljön ki teljesen.


Csokis vajkrém

Hozzávalók (kb 3 csésze)
150 g étcsokoládé
1 ek tej
150 g vaj
1/2 tk vanília kivonat
5 dl porcukor
+1 ek tej

Elkészítés
Olvasszuk fel a csokit a tejjel mikróban 1-2 percig. Keverjük meg félidőben, vigyázzunk hogy ne hevítsük túl. Melegítés után kevergetve tovább olvad.

Kézi mixerrel keverjük krémesre a vajat, adjuk hozzá a vaníliát.

Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, közepes fokozaton jól keverjük el.
Néha az edény széléről szedjük le az odatapadt masszát. Mikor az összes cukor belekerült, kicsit száraznak tűnhet, ekkor adjuk hozzá a másik adag tejet. Közepes sebességgel keverjük, amíg világos és vattaszerű lesz. Ezután keverjük bele a csokit.
Nedves ruhával letakarva tároljuk felhasználásig.


A tetejére most vajas csokikrémet tettem, de kóstoltuk már eperkrémmel töltve is. Családi szüretre vittem, mind elfogyott. A fotózott utolsó darab azért menekült meg, mert nem fért rá a tálcára, így itthon maradt a hűtőben. Ahogy kész lett a fénykép, anyu meg is ette. Megdícsérte, ami azért nagy szó ám. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése